Crkva će se u Gani i dalje odupirati ustrajnim i pogubnim pokušajima bogatih čovjekoljubaca, zemalja donatora i međunarodnih organizacija, da Africi nametnu demografski nadzor, uz izgovor prava na seksualno i reproduktivno zdravlje – istaknuto je u završnom priopćenju sa skupa održanoga u Accri 7. i 8. kolovoza, pod naslovom „Promicati vrijednosti života i obitelji pred sadašnjom kulturom smrti“, koji je organizirala Biskupska konferencija te zemlje.

Svrha je toga dvodnevnog skupa, na kojemu je sudjelovao i kardinal Peter Turkson, predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, bilo ponovno isticanje svetosti života od začeća do naravne smrti, te vrijednosti obitelji i braka kao nerazrješive zajednice muškarca i žene, otvorene životu. Te su vrijednosti danas ugrožene i u Africi, i to zbog sve većega širenja pobačaja, kontracepcijskih metoda i utjecaja novih modela braka i obitelji koji su u modi u drugim zemljama, a u suprotnosti su s Božjim naumom, i štete cjelovitosti ljudskoga bića i ustanovi obitelji – istaknuli su biskupi u priopćenju.

Na negativni se utjecaj zapadnih zemalja u svojemu izlaganju posebno osvrnuo biskup Joseph Afrifah-Agyekum, predsjednik Biskupskoga povjerenstva za zdravlje, koji je istaknuo hitno potrebno reagiranje na te težnje. Narod u Gani, i svi Afrikanci imaju se oduprijeti napasti imitiranja drugih naroda, izvlačeći pouku iz posljedica moralnoga zastranjenja Zapada – upozorio je biskup te dodao – U Gani i u Africi imamo poslanje promicati život u svijetu; ne možemo se izmaknuti Riječi Božjoj ili ju odbaciti.

RV | Bitno.net