Nenasilje

Međunarodni dan nenasilja u Rijeci će u utorak 2. listopada biti obilježen akcijom pod nazivom „Nenasiljem drugačije”. Udruge „Mladi za Krista” i „Za bolji svijet” na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, u vremenu između 11 i 15 sati, pripremaju program ispunjen različitim interaktivnim događanjima kojima će se obraćati građanima i građankama, ali ne kao pasivnim promatračima već sa željom da ih aktivno uključe u obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja. Tako će građani i građanke moći sudjelovati u oslikavanju velike slike na temu nenasilja, proći kroz interaktivnu izložbu i promisliti o vlastitom stavu i odnosu prema nenasilju te o temi razgovarati s volonterima. Organizatori akcije i njihovi volonteri i volonterke nekoliko će sati provesti u centru grada Rijeke na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske kako bi kroz razgovor s građanima i građankama predstavili što znači drugačiji pristup problemima i sukobima u nenasilnom djelovanju i zbog čega je važno „biti promjena koju želiš vidjeti u svijetu.” Na te i druge teme vezano uz nenasilno djelovanje bit će prilike razgovarati, razmijeniti mišljenja, izraziti slaganja i neslaganja u ozračju tolerancije i poštivanja različitosti, najavljuju organizatori.

Točno u podne pripremaju iznenađenje, a u slučaju kiše, program će biti otkazan. Cilj je obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja senzibilizirati građane i građanke za nenasilje kao način razmišljanja i način djelovanja, informirati ih o mogućnostima aktivnog nenasilja u osobnom životu kao i u društvenom angažmanu i motivirati da sami traže mjesta i prilike kako bi se osposobili za nenasilno djelovanje.

Međunarodni dan nenasilja drugi se put obilježava u Hrvatskoj i prvi put u Bosni i Hercegovini. Dan su proglasili Ujedinjeni narodi, 2. listopada 2007. godine na dan rođenja Mahatma Gandhija, a ove godine prvi put se obilježava istovremeno u četiri grada u Republici Hrvatskoj i jednom u Bosni i Hercegovini. Udruga RAND – Regionalna adresa za nenasilno djelovanje u suradnji s udrugama „Mladi za Krista” (Rijeka), „Idem i ja” (Mali Lošinj) i „Glas žene” (Bihać) obilježava Dan nenasilja pod geslom „Nenasiljem drugačije”. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com