U subotu 22. rujna, ispred svetišta Majke Božje Trsatske, svečano je otkriven kip svete Majke Terezije.

Otkrivanjem brončanog kipa, autora Gzima Muriqija, akademskog kipara s Kosova, obilježena je 40. obljetnica otkako je ova svetica pohodila Rijeku i trsatski brijeg.

Prethodno je u Svetištu slavljena sveta misa nakon koje je uslijedilo čašćenje svetičinih relikvija.

Svetu misu predvodio je mons. Lush Gjergji, generalni vikar Prizrenske i prištinske biskupije, koji je albansku sveticu i osobno poznavao.

Mons. Gjergji posebno je istaknuo jedno klanjanje tijekom kojeg su se zajedno molili. Nakon petosatnog klanjanja Majka Terezija pozvala ga je riječima: “Idemo sada tražiti Isusa na ulicama.”

Uputili su se na ulice gdje su susretali bolesne i gubave osobe u kojima je svetica prepoznavala Isusa. Potom ga je upitala: “I kakav vam je Isus u našem kvartu?”

Mons. Gjergji ovdje je stao i okupljenima poručio kako smo svi pozvani zapitati se kakav je Isus u našem kvartu.

Na kraju je uslijedilo svečano otkrivanje kipa koji su otkrili Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, te Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Snažne riječi albanske svetice u Rijeci

Sveta Majka Terezija posjetila je Rijeku i Trsat na Uskrsni ponedjeljak 1978. godine, zajedno s hrvatskim misionarom, o. Antom Gabrićem.

Službena stranica Svetišta Gospe Trsatske donosi isječke iz vjerskih tiskovina toga vremena koje su izvještavale o događaju.

U listu “Zvona” iz travnja 1978. godine tako piše:

“Na uskrsni ponedjeljak u podne stigoše u naš grad Majka Terezija, naša domorotkinja, Albanka iz Skoplja, velika i poznata misionarka u Indiji, i o. Ante Gabrić, isto misionar u Indiji, rodom iz Metkovića. Ti naši misionari održali su u gradu više duhovnih sastanaka u susretima sa svećenicima, redovnicama i vjernicima, naglašujući da je napredak Crkve Božje u duhovnosti, poslušnosti i poniznosti. U tim krepostima odskače ljubav do brata čovjeka u bijedi, koju misionari nastoje provoditi u život. Vjernici su napeto i zanimljivo slušali razlaganje i zbivanja koja su misionari iznosili iz svoje prakse u dvorani nadbiskupije, u crkvi sv. Josipa, na Vežici, u Gospi Lurdskoj (kapucini) i na Trsatu. U crkvi Gospe Trsatske priređen im je svečani oproštaj uz misu koju je predvodio nadbiskup uz veliki broj svećenika i poglavara samostana. Otac Ante ponovio je i zamolio nas da ‘svaki dan deset minuta ugasimo televizor u obitelji i molimo se. Obećavamo vam da će u obiteljima u Bengaliji mnogo svetih krunica biti izrečeno za vas’, rekao je o. Ante.

Na njegove se misli nadovezala Majka Terezija: ‘Idemo natrag našim kućama i sestrama, siromasima i gubavcima, ali s novim uvjerenjem da će moje ruke biti još nježnije kad dotaknem gubavce, jer znam da će sa mnom biti vaše molitve, vaše žrtve. Jedno vas samo molim: nikada nemojte dopustiti da vas trpljenje i tuga tako napune da zaboravite da je Isus uskrsnuo. U njegovu srcu mi ćemo se uvijek sastaviti.’ U završnici govora obratila se po tko zna koji put svećenicima pozivajući ih na njihovu veliku odgovornost riječima: ‘Vi svećenici, vi ste naše sve, ja živim kroz vas. Vi donosite Krista među nas. Bez vas ništa ne bismo mogli učiniti. Vi dijelite kruh života, a ja kruh vremeniti, jer ja nikoga s tjelesnim kruhom ne mogu spasiti za život vječni’.

Naši misionari su bili zaista lijepo primljeni u našem gradu. Oni su to i izjavili, da ih je toplina i ljubav u ovom lučkom gradu ojačala za daljnji rad na njihovim duhovnim zamislima i životnim tokovima. Neka ih prati i pomaže Bog i Gospa Trsatska na budućim dalekim, teškim, indijskim duhovnim i Božjim stazama.”

Tadašnji trsatski župnik, vlč. Ante Sironić, također piše o spomenutom događaju u Marijinom Trsatu (Br. 2, 1978.):

“Svježe jutro. Uskrsni utorak. Svijet se kupi u lijepom broju, iako je radni dan, jer naši misionari su došli u posjet Gospi Trsatskoj. Doći u Rijeku s dalekih misijskih strana, a ne posjetiti Kraljicu Jadrana, bio bi propust, i to dobro znaju majka Terezija i o. Ante. Zato su došli i oni pokloniti se njoj. Prije mise čuvar svetišta o. Tomislav pozdravlja sve prisutne, a poglavito putnike – misionare. Nadbiskup J. Pavlišić predvodi koncelebraciju uz redovničke i biskupijske svećenike i pod tom liturgijom govore misionari. Majka Terezija reče riječ, toplu, jednostavnu, bez nekih zanosa. Ta riječ je odraz evanđelja, karitativne ljubavi, misionarstva i duše. Riječ koja potresa srca vjernika kroz dubinsku privlačnost. Siromasi, bijednici, bolesnici briga su i njezina i njezine družbe. Bez žrtve i poslušnosti nema rada ni napretka nigdje pa ni na duhovnim putovima, po Majčinu zagovoru. O. Ante uz ostalo naglasi da danas ovdje, u ovom Marijinom svetištu, nije rastanak koji nas dijeli, već moramo i dalje biti čvrsto povezani i jedni druge pomagati u svakom pogledu.”

Pogledajte fotogaleriju:

Tino Krvavica | Bitno.net