Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i apostolski administrator Šibenske biskupije umirovljeni biskup Ante Ivas. U misnom slavlju sudjelovali su i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i inozemstva, provincijali i brojni dijecezanski i redovnički svećenici. Prezbiteri pratitelji su mons. Mile Čančar, prepozit Senjskog kaptola i katedralni župnik u Gospiću, i preč. dr. Richard Pavlić, kanonik Senjskog kaptola i župnik u Senju.

Prvo čitanje pročitala je s. Renata Azinović, psalam je otpjevao Rafael Lovrić Caparin, a evanđelje je navijestio kninski župnik i dekan fra Marko Duran. Nakon što je nuncij D’Errico pročitao apostolski nalog uslijedila je homilija kardinala Bozanića.

Glavni zareditelj istaknuo je kako katedrala pastira Šibenske biskupije čuva “neugasivu kršćansku baštinu, živi spomen svjedočanstva vjere i služenja istini Evanđelja”. Stoga je posebno pozdravio “dosadašnjeg zauzetog pastira Crkve šibenske, svoga kolegu u biskupstvu mons. Antu Ivasa”, 48. biskupa u Krešimirovu gradu, te mu odao “zahvalno priznanje za gotovo dvadesetogodišnje hrabro i požrtvovno vršenje biskupske službe, prisjetivši se i njegovih prethodnika: Srećka Badurine, Antona Tamaruta, Josipa Arnerića, Ćirila Banića, Jerolima Milete, sve do prvoga šibenskog biskupa Martina Rabljanina, koji su svi su upisani u živu povijest te biskupijske Crkve.

Na kraju propovijedi kardinal Bozanić obratio se mons. Rogiću riječima: “Biskupe Tomislave, radost i nada, žalost i tjeskoba naroda Šibenske biskupije, osobito siromašnih, nezaposlenih, napuštenih, bolesnih, starijih, pridošlica i svih koji trpe neka uvijek nalaze odjeka u tvom srcu i tvojoj molitvi. Budi bliz svima: djeci i mladima, obiteljima, hrvatskim braniteljima i starijim osobama.” Pozvao ga je i da posebnom pažnjom i ljubavlju prati sve Bogu posvećene osobe; da prezbitere i đakone, svoje suradnike u Kristovoj službi, ljubi očinskom i bratskom ljubavlju, a svima neka uvijek na srcu bude zajednička briga za duhovna zvanja.

Propovijed je kardinal zaključio riječima: “Dragi biskupe Tomislave, u svojoj biskupskoj službi ugledaj se u blaženog Alojzija Stepinca za kojega je sveti Ivan Pavao II. rekao da je hrvatskom narodu svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Naš Blaženik, unatoč zubu vremena, ništa ne gubi na svojoj rječitosti, nego nastavlja ižarivati svjetlo i širiti nadu. U njemu nalazimo neustrašivog pastira, primjer apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život sve jače sjaji i prosvjetljuje hrvatske vjernike. Preporučujem te njegovu nebeskom zagovoru”, kao i zagovoru Presvete Bogorodice Marije, Šibenčanina svetog Nikole Tavelića, te sluge Božjega fra Ante Antića i službenice Božje majke Klare Žižić, sina i kćeri te biskupijske Crkve.

Novozaređenom biskupu obratili su se predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, generalni vikar mons. Marinko Mlakić, uime laika Igor Friedrich i dosadašnji biskup Ante Ivas.

Zadarski nadbiskup novome šibenskom biskupu obratio se riječima:

“Neka Vam svijest o sakramentalnom zajedništvu dadne dostatne snage, hrabrosti i povjerenja. Jer puno je onih koji Vas prate svojim molitvama: od Vašeg časnog predšasnika mons. Ante Ivasa kojem izričem iskrenu i veliku zahvalnost za sve što je učinio i što će još učiniti, do svećenika, redovnica i redovnika i zauzetih i odanih vjernika laika. Neka Vas u Vašem radu prati pomoć Srca Isusova na čiji je blagdan objavljeno Vaše imenovanje, te posebice zagovor Blažene Djevice Marije, “Gospe Velikoga hrvatskoga krsnoga zavjeta”.

Dosadašnji šibenski biskup Ivas zahvalio je Bogu i Gospi, svetima Nikoli, Anti i Klari na svemu što je primao, davao i darivao. “Za sve grijehe, propuste, slabosti i sablazni tebe Bože Oče, Sine i Duše Sveti i vas braćo i sestre molim oproštenje”, rekao je. Novom biskupu Rogiću mons. Ivas poručio je: “Uđi u lađu šibenske Crkve, koju ti je povjerio Bog Duh Sveti. Primamo te otvorena srca. Pružamo ti ruke. I sklapamo ih! Molimo za te, i molit ćemo s tobom da ‘Sve i u svemu bude Krist!’ Da ovaj narod hrvatski živi ‘životom u izobilju!’ na svome moru, polju i kamenu. Da se ne da zavesti ili iznevjeriti. Stavi svoju ruku u ruke Onoga koji drži ‘timune i jedra’ svih naših lađa. On je Gospodar, naš Iskon i Luka vječna. Zaveslaj na pučinu! Baci mreže! Ima mora!”

Govoreći u pjesničkom duhu o svojoj službi, mons. Ivas rekao je: “Trebalo je veslati, jedriti i ploviti, niz vjetar i protiv vjetra… (…) A bilo je i bonaca i oluja, dignutih i spuštenih jedara, i plićaka i grebena podvodnih i dubina nedostižnih. Bilo je i punih i praznih mreža, i razdrtih. I ribarskih razgovora, prigovaranja i nesuglasica. I straha, mrkline i vedrine. I tuge i radosti. Bilo je sumnja, malodušja i malovjernosti, kad je Učitelj morao koriti ‘zašto ste posumnjali’ i ‘što se bojite, malovjerni’. Bilo je i slavlja i ushita, suza i pjesme”.

Uime laika novoga biskupa pozdravio je vjeroučitelj i ravnatelj Ekonomske škole u Šibeniku Igor Friedrich.

U nastupnom govoru novi šibenski biskup Rogić priznao je da je došao zbunjen i sa zebnjom, ali da se ta zebnja topila i topi svakog dana sa svakim susretom, svakim novim poznanstvom. “Sve i u svemu Krist! Neka tako počne, neka tako traje i neka se u Spasitelju po njegovoj volji dovrši!” rekao je mons. Rogić.

“Vjerni puče šibenski, zajedno rastimo u vjeri i pouzdanju u Božju svemoć, milosrđe, vodstvo i pomoć. Preporučujem se u vaše molitve i molitvom ću uzvratiti svakog dana. Neće nas zaboraviti ni Gospa naša, ni sveti Mihovil, ni sveti Jakov, ni sveti Nikola Tavelić i svi hrvatski mučenici”, istaknuo je biskup Rogić.

Na slavlju biskupskoga ređenja okupili su se brojna rodbina i prijatelji biskupa Rogića, mnoštvo vjernika te predstavnici političkoga i kulturnoga života. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Šibenik i Pivači sv. Jakova, pod vodstvom Jelene Mikulandre, uz orguljsku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Ceremonijari na misi ređenja bili su don Roko Glasnović, biskupov tajnik i upravitelj župe Jadrtovac, i don Krešimir Mateša, katedralni župnik u Šibeniku. Biskup Rogić na misi je bio u misnici, daru Šibenske biskupije. Za misna slavlja koristit će dva kaleža, jedan je s njegove mlade mise, a drugi je dar župljana Udbine.
Misu su izravno prenosili Drugi program HTV-a i Hrvatski katolički radio.

IKA | Bitno.net