Foto: IKA
Tijekom ožujka svake srijede u Osijeku se održavaju korizmeni seminari duhovne obnove za studente i mlade, uz vodstvo studentskog kapelana o. Arkadiusza Krasickog. Večernji susreti u novom Studentskom domu počinju pjesmom VIS Duhos, okupljene pozdravi studentica Zrinka Rimac, a studentski kapelan predvodi uvodnu i završnu molitvu te uvodi u temu seminara.

Prvi seminar 29. veljače protekao je u slušanju glazbe popularnog sastava U2 i promišljanju o temi obraćenja u njihovim tekstovima, dok je drugim susretom, 7. ožujka otvorena tema o bračnom životu. Kako je “Brak – slika Presvetoga Trojstva” živo je posvjedočio bračni par intelektualaca Marcela i Tomislav Šperanda sa sedmero djece. “Brak nije izum svećenika, već Božji, a život bračnoga para slika je Presvetoga Trojstva. Osim braka između muža i žene, drugog nema. Ne mogu Pero i Pero sklopiti brak ni Ivanka s Ivankom jer Bog je stvorio čovjeka ne htijući samoću. Žena i muškarac spolno se razlikuju i zato mogu sklopiti brak. Brak nije prestao biti Božji znak. Svaki savez u Bibliji je krvlju potvrđen čin. Budi svjestan odgovornosti za sustvaranje u novom savezu! Brak je svet jer je Božji dar”, poručio je Krasicki.

Tomislav Šperanda, veterinar, ispričao je kako je svoju suprugu izmolio od Boga, a u odabiru bračne partnerice važno mu je bilo da bude Bogu bliska, naglasivši kako Bog nadalje vodi glavnu riječ u njihovu zajedništvu. “Brak je svet, povlašteno mjesto, dokaz emocionalne, intelektualne i duhovne zrelosti. Nevolje počinju razmišljanjem što bi drugi trebao učiniti za mene ili on nije više po mojoj mjeri. Ljubav se ne da potrošiti. Bog je izvor ljubavi. Onoliko koliko te ljubavi primimo, toliko od sebe možemo dati”, kazala je Marcela Šperanda, sveučilišna profesorica.

“Danas se na ljubav gleda kao na proizvod ovoga svijeta, ljubavi se rugaju “štite se u vođenju ljubavi”. Brakovi sliče zaštiti, a za svaki slučaj s budućom suprugom, koju puno voliš, ipak radiš ugovor. Drukčiji dokaz da nas veže ljubav je brak s mojom Darijom. U 22. godini braka Dariju sve više volim, imamo četiri fantastične cure. Pitam doktora Grudena je li normalno imati takav brak? Čist. Danas, dok tri puta tjedno odvozimo smeće iz ulice, a iz sebe rijetko ili nikada. Idemo li na ispovijed ili smo kontaminirani, puni otpada? Ispovijed daje nevjerojatnu slobodu. Relativno sam uspješan, imućan. Ničeg se ne bojim, nisam uplašen, pa opet vjerujem, idem u crkvu, volim Krista”, otkrio je komičar Željko Pervan u dvorani Poljoprivrednog fakulteta 14. ožujka, pred više od šest stotina studenata i mladih koji su svjedočenje prekidali pljeskom odobravanja i smijehom na izrečene kritike trendovskom, ponajmanje kršćanskom, ponašanju.

U nastavku korizmenih seminara liječnice će govoriti o iskustvima pacijentica vezanim za pobačaj i temi “Ne! abortusu”, a 28. ožujka tema je “Euharistija – slika Novoga saveza”.(ika/bitno.net)