Osijek

Akademska i pastoralna godina 2012./2013. za osječke studente okupljene u DUHOS završena je klanjanjem pred Presvetim, u osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda. Susret je završio pojedinačnim blagoslovom svih prisutnih, te molitvom i slavljem. Na susretu se, baš poput svih redovitih tjednih susreta u ovoj ak. godini okupilo više stotina mladih. Klanjanje je vodio sveučilišni kapelan p. Arkadiusz Krasicki, CSSp.

Time su završeni susreti za studente osječkog Sveučilišta sve do rujna tj. početka iduće akademske godine, koja će se graditi na plodovima dosadašnjeg molitve i rada. DUHOS i pater Arek okupljali su iz tjedna u tjedan stotine mladih na klanjanju utorkom u Crkvi u Divaltovoj i molitvenom susretu Molitvene zajednice Svete obitelji četvrtkom u novom studentskom domu. Uz to, animirali su niz duhovnih obnova za studente i mlade diljem Slavonije i Hrvatske. DUHOS portal www.duhos.com i Facebook profil zabilježili su rekordnu posjećenost, te tako otvorili prostora jačanju nove evangelizacije Sveučilišta, regije ali i cijele Hrvatske putem društvenih mreža i korištenja novih tehnologija u službi širenja nauka Crkve i svjedočanstava vjere. Značajan plod duhovnog ulaganja u mlade jest i pokrenuti post za studente i profesore, koji je pokrenut na većini fakulteta osječkog Sveučilišta, a iniciran od samih studenata u želji da posvete svoje kolege, profesore i okruženje u kojem žive i uče.

U ovoj ak. godini Udruga DUHOS je dobila i novo vodstvo. Naime, na izbornoj godišnjoj Skupštini održanoj 28.6. u prostorijama nadbiskupijskog Vikarijata u Osijeku, odabrano je novo predsjedništvo Udruge. Prof.dr.sc. Marcela Šperanda odabrana je za novi mandat predsjedništva Udruge. Novi dopredsjednik je dr.sc. Krešimir Šimić, a novoizabrana tajnica je dosadašnja koordinatorica studenata Sanja Martinović. Za blagajnika je odabran dr.sc. Tomislav Šperanda, a duhovnik je po imenovanju dijecezanskog biskupa imenovani sveučilišni kapelan Sveučilišta, p. Arkadiusz Krasicki, CSSp. Za koordinatore studenata odabrani su Marko Šteko, student Filozofskog fakulteta u Osijeku i Mateja Pavlović, studentica Pravnog fakulteta u Osijeku. Za koordinatora profesora Udruge DUHOS, odabran je prof.dr.sc. Branimir Dukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Dosadašnje uspješno djelovanje udruge DUHOS prošireno je novim potrebama i mogućnostima, te su tako imenovani pastoralni odsjeci Udruge sa sljedećim vodstvom: Molitvene odsjeke vode Ivan Džanko i Marcela Šperanda, karitativno-volonterski vodi studentica Pravnog fakulteta Iva Šimunović, tim za vanjsku suradnju vodi student ETF-a Ilija Iličić, glazbeno-slavljenički tim vodi student ETF-a Matej Galić, tim za pravne poslove vodi studentica Pravnog fakulteta Kristina Bakula, informacijski tim vode studentica Odjela za matematiku Petra Corn i studentica psihologije pri FFOS-u Marija Mikić.

Uz brojne duhovne susrete i aktivnosti, vjeronauk, korizmene seminare, tribine, druženja i biciklijade, u ovoj ak. godini DUHOS je organizirao i niz humanitarnih akcija za pomoć studentima i obiteljima u potrebi. Također, održan je i Doček nove godine s Isusom (31.12.), tradicionalno hodočašće Gospi u Aljmaš (25.5.2013.) i Duhovsko bdijenje (18.5.2013.). Od svih održanih susreta značajno je istaknuti i svjedočanstva poznatih osoba osječkim studentima u okviru projekta „Ne stidim se Isusa“ (usp. Mt 10,33), blagoslov parova koji hodaju u čistoći (čak njih 17), blagoslov indeksa, pokrenuto Malo djelo milosrđa molitve i posta za spas djece od pobačaja, projekt Duhovnog posvojenja djece, akciju „Mijenjam boce za pelene“, prikupljanje deka za pomoć Siriji i drugo. Uz sve navedeno, studenti su dali podršku aktualnim građanskim i molitvenim inicijativama održavanim u Hrvatskoj.

Molitva i rad uloženi u pastoral studenata u ak. godini 2012./2013. započeli su i završili na jednom mjestu – pred Gospodinom Isusom, izloženom u Presvetom Oltarskom Sakramentu, kojem su predane zahvale, vjera, molitva i nada za rad u budućim razdobljima u širenju poslanja duhovnosti osječkih studenata.

S.M. | Bitno.net