“Molimo danas za sve unesrećene u poplavama diljem Hrvatske, kao i za sve one koji unesrećenima priskaču u pomoć”, uputio je poziv okupljenim Josipovim hodočasnicima mons. Antun Sente, ml., na početku pobožnosti i misnog slavlja kojega je prevodio o. Gaudencije Spetić, OSPPE, župni vikar na Kamenskom, u srijedu, 17. svibnja, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirali su dr. sc. Tomislav Zečević, župnik u Skradu, don Fabio Iodice, direktor Međunarodnog kulturnog centra “Ivan XXIII.” u Rimu te mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Pjevanje su animirali članovi župnog zbora svetog Josipa pod ravnanjem s. Blandine Radkarić KBLJ, uz orguljsku pratnju mo. Krašimira Klarića, glavnog orguljaša Josipova svetišta u Karlovcu.

U prigodnoj homiliji o. Gaudencije je između ostalog kazao kako Isus ima svoj način i vrijeme djelovanja koje ne mora uvijek odgovarati našim očekivanjima i htijenjima i koje je često iznad naših shvaćanja. Kad Isus kaže da će nas Duh istine upućivati u svu istinu, zapravo nam poručuje da smo pozvani tražiti istinu o sebi i o Bogu. Traženje istine o Bogu je vrlo ugodno. Čovjek koji je Bogotražitelj ne može se prestati Bogom oduševljavati, Božjom dobrotom, ljubavlju, milosrđem. Malo je teže, koji put i neugodno tražiti istinu o sebi, a to je upravo temelj duhovnosti. Kakva je istina o meni? Znamo istinu o susjedima, o nekim drugim ljudima koji nam idu na živce. Čitamo novine pa mislimo da znamo istinu o cijelome svijetu, a poznajemo li sebe? Nadalje, dopuštam li Duhu Božjemu da me upućuje u istinu o meni? Iskren čovjek prema sebi ubrzo će otkriti različite mane i nedostatke. Baš zbog ljudske ograničenosti potreban nam je Bog. Pozvani smo biti Bogu slični pa i u trpljenju, a to je poziv na svetost. A put svetosti jest jedna dinamika odnosa između čovjeka i Boga u kojoj čovjek dopušta Bogu da ga mijenja. Dobar primjer nam je sveti Josip koji se predao u ruke Božje i dopustio Bogu da promijeni njegove planove, želje i ideje.

Svjedočanstvo talijanskog svećenika

Uprava Josipova svetišta obično za kraj misnih slavlja srijedom dogovori javno svjedočanstvo neke osobe. Premda za ovu srijedu nije bio pripremljen nitko, sv. Josip pobrinuo se da dan ne prođe bez svjedočanstva. Naime, na svom putovanju kroz Hrvatsku direktor Međunarodnog kulturnog centra “Ivan XXIII.” u Rimu navratio je u pratnji dvojice hrvatskih pitomaca iz spomenutog centra u Josipovo svetište u Karlovcu. “Njegov nenajavljeni dolazak možemo protumačiti kao dar svetog Josipa za ovu srijedu”, kazao je tom prigodom mons. Sente.

Don Fabio, koji je prvi put u Hrvatskoj, zahvalio je dobrom Bogu, kao i svim sudionicima slavlja za lijepi doček, koji ga je zapravo iznenadio, nastavivši kako naša vjera nije činjenica prošlosti, nije neko unutarnje prosvjetljenje, već povijesni događaj. To je zapravo činjenica odnosa koji su stvoreni od Duga Svetoga te povijest koja nas ujedinjuje. Pripadamo istoj povijesti, i bez obzira što smo iz različitih naroda i država, kad se susretnemo za Kristovim stolom u euharistiji prepoznajemo isto iskustvo vjere. To se zove Katolička Crkva.

“Danas sam to u zajedništvu s vama, iako ne razumijem hrvatski jezik, snažno osjetio upravo na ovom euharistijskom slavlju. Hvala Bogu i vama na tome. Naš Međunarodni kulturni centar “Ivan XXIII.” u Rimu prima sveučilišne studente koji dolaze iz cijeloga svijeta, iz svih država. U ovom trenutku u centru borave pripadnicima osamnaest zemalja. Među njima ima i nekoliko Hrvata koji su me i doveli ovdje u Josipovo svetište. Naš centar je ekumenski i međureligijski. Studenti žive zajedno, zauzeti oko svojih studijima koji su različiti. Iako ima i onih koji pripadaju drugim religijama, žive zajedno i svi su oduševljeni, fascinirani Isusom. Jer Isus ih privlači, dira ih u srce.”

“Naime, Isus je uskrsnuo, on nije prošlosti. Prisutan je ovdje među nama i ti mladi žele dotaknuti Isusa, žele dotaknuti istinu. Tome svjedoči i posebni dar koji smo ove godine primili. Papa Franjo susreo se sa svim mladima koji žive u Centru i razgovarao s njima. Nakon susreta s papom Franjom neki su zatražili krštenje. Bila je to velika radost i za jedne i za druge. Upravo u tome prepoznajemo činjenicu da je Isus živ. Stoga rado preporučujem u vaše molitve sve te mlade, a i kad im se vratim rado ću im pripovijedati o ovom iskustvu te s njima moliti za sve vas”, zaključio je don Fabio.

Mons. Sente tom je prigodom don Fabiju uručio repliku kipa svetog Josipa iz Karlovca.

Istog dana Josipovo svetište u Karlovcu posjetilo je pedesetak članova Križevačkog likovnog kruga nakon što su sudjelovali u otvorenju izložbe “Stvarnije od stvarnog” vrsnog likovnog umjetnika, slikara hiperralista Zorana Homena iz Križevaca u Galeriji „Vjekoslav Karas“ Muzeja grada Karlovca. Slike blažene drinske mučenice, bl.  Marije Propetog Isusa Petković, bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza spomenutog Zoran Homena trajno su izložene u kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Obišao sam neka poplavljena područja Karlovaca i okolice. Sve unesrećene preporučam svetom Josipu! Neka se ne umori ispružena ruka pomoći!

Objavljuje Nacionalno svetište svetog Josipa, Župa Blažene Djevice Marije SnježneSrijeda, 17. svibnja 2023.