Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski pohodio je u nedjelju, 15. studenog 2020. župu sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskog Broda. Došao je na poziv domaćeg župnika Paula Karima i vjernika iz Bosne i Hercegovine koji su u vrijeme Domovinskog rata u izbjeglištvu došli u tu župu i danas tu žive i čine gotovo polovinu ukupnih vjernika.

Osvrćući se na nedjeljna misna čitanja kardinal Puljić je u homiliji naglasio kako nas ona pozivaju na vrednovanje dostojanstva žene i majke, na prolaznost života ovdje na zemlji, te na suradnju s Gospodinom po darovima koje nam je povjerio svakome po mjeri.

Foto: KTA

Brojni su vjernici kako domaći tako i vjernici doseljeni iz Vrhbosanske nadbiskupije sudjelovali na slavlju tijekom kojega ih je kardinal Puljić ohrabrio u vjeri i upozorio na važnost izgradnje župnog zajedništva. „Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje. Ne dajte zlu da vas razjedinjuje, jer jedna ste Crkva, jedna vjera, jedan narod. Zato ste dužni izgrađivati župno zajedništvo, snagu vjere, biti svjedoci vjere. Vi koji ste došli iz BiH nemojte zaboraviti grobove svojim predaka, ni svoju imovinu. Nemojte je prodati, čuvajte je, obnovite je, pohodite je, jer nikada ne znate kakva će vremena doći. Ali i uživite se u ovo župu, gradite zajedništvo, jer vjera nas uči da živimo kao djeca Božja“, rekao je uz ostalo kardinal Puljić.

Svjestan kako se u ljude uvukao strah od koronavirusa te pojasnio kako se kao kršćani trebamo ponašati u ovo vrijeme pandemije. „Ova nas pandemija zasigurno upućuje jedne na druge, poziva da shvatimo kako je obitelj jezgra čovječanstva. Toliko danas imamo divnih sredstava komuniciranja, od interneta mobitela i drugoga, a tako malo srcem razgovaramo. Pandemija nam pokazuje da nismo svemoćni, da smo ograničeni i zato pozvani računati na Božju pomoć“, zaključio je kardinal Puljić.

Foto: KTA

Načelnik općine Bukovlje Davor Petrik i njegov zamjenik Igor Đaković, kao glavni organizatori toga događaja uz mještane Bukovlja , u ime su župljana kao znak zahvale dragome gostu kardinalu Puljiću darivali slavonski peškir i dukat.

Kardinal je zahvalio svima koji su im u ratnim i poratnim vremenima izražavali, a i sada izražavaju solidarnost u trpljenjima i kušnjama da opstanu i sačuvaju svoja prava i identitet te svima koji su im i materijalno i duhovno i politički davali podršku.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor uz pjevačku skupinu „Vranovice“ iz Bukovja i Vranovaca.

Foto: KTA

Poslije Mise, kardinal Puljić je blagoslovio i na javno čašćenje stavio kapelu posvećenu sv. Antunu Pustinjaku, koju je u Bukovlju na svom salašu Savus sagradila obitelj Antuna Bogovića i njegova sina Ivana. Sagradili su je kao zahvalu Gospodinu i sv. Antunu Pustinjaku za sve primljene milosti. Bio je to veliki događaj kako za doseljene u tu župu iz Bosne i Hercegovine tako i za domaće vjernike, i vidljivi znak da se doista trude izgrađivati zajedništvo u vjeri i ljubavi.