Puljić je istaknuo da nije točno da je bio u Australiji, kako je to priopćio Rijaset Islamske zajednice u BiH, već je putovao u njemačku crkvenu instituciju “Kirche in not” (Crkva u nevolji) u blizini Frankfurta gdje je razgovarao s predstavnicima te institucije o stanju u BiH, odnosno djelovanju Katoličke crkve, prenosi SEE.biz.

On je ocijenio da su nekorektne optužbe Rijaseta da je otišao u Australiju da optuži “svoj grad, zemlju i susjede muslimane Bošnjake” i tako pokazao “dva lica, jedno za međunarodnu, a drugo za domaću javnost” i dodao da nikada ne govori protiv muslimana nego protiv diskriminacije.

Puljić je ukazao da katolici teško dolaze do imovine gdje su manje brojni, a nerijetko i gdje su brojni, te da su vlasti u Travniku vratile na korištenje imovinu Islamskoj vjerskoj zajednici, a više od sedam godina ne žele izvršiti presudu Doma za ljudska prava i vratiti dio zgrade Nadbiskupske gimnazije, iako ta zgrada ima posebnu važnost za biskupiju.

Prema riječima kardinala Puljića, vlasti u Sarajevu daju dozvole za izgradnju džamija, dok katolici ni poslije 13 godina traženja ne uspijevaju dobiti dozvolu za izgradnju crkve na Grbavici.

Pitali su me i o broju članova vehabijskog pokreta u BiH, na što sam im odgovorio da mediji govore o brojci od tri do pet tisuća, te da je to drugačiji mentalitet od muslimana i kulture u BiH koje mi poznajemo. Mora se priznati da postoje određena teška iskustva u vezi s njima pa ne treba čuditi što se ukazuje na strah u vezi s njihovim učenjem i djelovanjem – rekao je Puljić za Katoličku tiskovnu agenciju.

On je ocijenio da u političkom smislu u BiH, onaj koji je jači, smatra da ima privilegije u odnosu na manjinu i da, ako su Hrvati, na većem dijelu BiH u manjini, onda nije teško zaključiti da sve teže postižu jednaka prava na svim razinama.

HRsvijet.net