Kardinal Bozanic u Zagrebu predstavlja knjigu o papi Franji

U hrvatskim knjižarama dostupna je prva cjelovita biografija novoga pape, u izdanju nakladne kuće Verbum, a pod naslovom Jorge Mario Bergoglio – Papa Franjo. Cjelovita biografija – život, ideje i poruke.

Prvo hrvatsko predstavljanje knjige i konferencija za medije održat će u petak, 5. travnja 2013. u dvorani Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a s početkom u 11 sati. Ulaz slobodan.

Sudjeluju:
kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum
Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Autor biografije je ugledni vjerski publicist i novinar Andrea Tornielli, za kojeg je Associated press istakao da je „jedan od najboljih, ako ne i najbolji, vatikanski izvjestitelj. Za njega se može reći da je autor s najboljim izvorima, najprecizniji i najbolji poznavatelj među jedinstvenom grupom vatikanista…“

Ova sveobuhvatna i cjelovita biografija pruža ključ za razumijevanje čovjeka čiji je izbor za papu bio iznenađenje za mnoge, ali ne i za Tornielija koji je jedini od vatikanista vjerovao u izbor Bergoglia, te ga je u svojim napisima prije konklava uvrstio među izgledne nasljednike Benedikta XVI.

Navodeći riječi, ideje te osobne uspomene samoga Pape – uključujući i one do pred sam izbor – u knjizi otkriva misao i srce novoga Pape te ocrtava osobnost ovoga blagog i jednostavnog čovjeka.

Osim toga knjiga daje i odgovore na mnoga pitanja o novom Papi koji privlače pažnju javnosti:
– Koja je pozadina ostavke Benedikta XVI. i kako je ustvari došlo do izbora novoga pape?
– Zašto su kardinali izbornici otklonili političke i diplomatske kalkulacije te izabrali papu koji će voditi obnovu i pročišćenje sveopće Crkve našega vremena?
– Kakav je bio njegov obiteljski život i kako je njegova obitelj gledala na njegovu odluku da postane svećenik?
– Kako je Jorge Mario Bergoglio služio kao svećenik isusovac i kao nadbiskup u teškim i nasilnim vremenima diktature u Argentini?
– Kako je izgledalo njegovo svakodnevno djelovanje i kako se odnosio prema ljudima?
– Koja je pozadina konteksta njegovih prvih papinskih čina?
– Kako novi Papa vidi Crkvu i vjeru u ovom vremenu i što možemo od njega očekivati?

Odgovarajući na ta i mnoga druga pitanja o životu i promišljanjima novog Pape ova prva sveobuhvatna i cjelovita biografija donosi dojmljivu priču o poniznu pastiru, kardinalu koji se vozi autobusom, razgovara s običnim ljudima i živi jednostavno.

U sklopu predstavljanja knjige i konferencije za medije predviđena je i mogućnost postavljanja pitanja.
Ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli!

Verbum.hr/Bitno.net