Pod geslom “Hvala ti, Majko, vijek uz nas budi. Tko će nam pomoći, ako ne ti?” održava se 291. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu.

Službu svjetla na bistričkoj kalvariji predvodio je u subotu 10. rujna zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na početku je pozdravio sve okupljene hodočasnike koji su donijeli svoje molbe i zahvale Majci Božjoj Bistričkoj.

Služba svjetla, prožeta ovogodišnjim geslom progovarala je o otvorenosti životu i roditeljstvo ističući kako je dijete plod i dar ljubavi. Nadalje, razmatranja su potakla okupljene hodočasnike da promišljaju o očuvanju obitelji, odgoju i obrazovanju u kojem je Bog prvi odgojitelj čovjeka i moleći za mlade da budu otvoreni za poticaje Duha Svetoga, a roditelji puni snage i strpljenja u odgoju.

Hodočasnici su u svoje molitve uključili i sve potrebite, sve kušnje i trpljenja kojima je obilježen ljudski život te su molili zagovor i pomoć Majke Božje. Iako je Služba svjetla trajala kraće nego inače zbog kišnog vremena, Kardinal je na kraju poručio hodočasnicima kako i u kiši vidimo blagoslov. Na kraju je spomenuo dvojicu svetaca i blaženika koji su hodili u svjetlu te još i danas sjaje svjetlom: bl. Alojzija Stepinca i sv. Ivana Pavla II., a bili su bistrički hodočasnici.

Službu svjetla pjesmom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih.

U nedjelju 11. rujna Zavjetno hodočašće i Hodočašće mladih nastavljaju se pobožnošću križnoga puta u 9 sati te svečanom svetom misom u 11 sati, koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.