Rado sam došao ovamo da danas kao hodočasnik, u Svetoj godini milosrđa, zajedno s vama hodočastim u svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Kao zagrebački nadbiskup s vama zahvaljujem Bogu za ovo Svetište – jedno od najnovijih hrvatskih Svetišta, koje je malu crkvu drevne brodske župe pretvorilo u pravo duhovno okupljalište molitelja ne samo iz Broda i okolice, nego i s različitih strana Slavonije, Bosne i šire – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije u četvrtak, 8. rujna euharistijsko slavlje u Svetištu Gospe Brze pomoći u Slavonskom Brodu.

U svojoj je homiliji istaknuo da je svetište u Slavonskom Brodu, kako bi to rekao sveti Ivan Pavao II, papa obogatilo i proširilo hrvatsku geografiju vjere i marijanske pobožnosti, te povećalo broj mjesta hodočašća u našoj Domovini: Dogodilo se to upravo u vremenu komunizma, baš u Slavonskom Brodu i to usprkos tolikim protivljenjima i zabranama. Marija je put prema Gospodinu koji uvijek iznova silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Marija je u znaku slike Gospe Brze Pomoći pohodila svoj narod u ovom Gradu da bude s vama i da vam pomaže. Ona dolazi pod krov vaših obitelji da bi osvojila vaša srca, jer je uvijek spremna pomoći.

Ovo svetište, nastavio je kardinal, kao i mnoga druga u hrvatskom narodu, na poseban je način svetište obitelji. A obitelj je prva škola vjere. Svetište je mjesto gdje se okupljaju obitelji. U obitelji, pak, vjera prati sva životna doba, počevši od djetinjstva: djeca se uče uzdati u ljubav svojih roditelja. Zbog toga je toliko važno da roditelji u obitelji njeguju zajedničke izraze vjere, da prate djecu u njihovu rastu u vjeri. Osobito mladi, koji prolaze kroz životno doba koje je tako složeno, a istodobno bogato i važno za vjeru, moraju osjetiti blizinu, potporu i pozornost obitelji i crkvene zajednice na njihovu putu vjere. Naime, iako je vjera Božji dar, ona traži da bude vidljiva i življena, posebno kod onih koji su pozvani prvi svjedočiti ljubav – naglasio je Kardinal, poručujući roditeljima da u svome plemenitom i zahtjevnom poslanju budite istinski Božji suradnici u usmjeravanju svoje djece prema dobroj budućnosti.

Podsjetio je da Crkva, čvrsto oslonjena na Krista i vjerna njegovoj poruci, neumorno nastoji biti u službi života i podizati svoj glas kad god je život ugrožen i izložen raznim manipulacijama. Suočeni smo, nastavio je kardinal, s katastrofalnim podacima koji govore o tome da se iz godine u godinu u našoj Domovini sve manje djece upisuje u prvi razred. Vrlo ozbiljne procjene demografskih stručnjaka govore da će se, ako se nastavi sadašnjim trendom, dogoditi dramatične demografske promjene s krajnje neizvjesnim i nadasve negativnim posljedicama.

Svi trebamo ozbiljno pristupiti tim pitanjima. (…) Potrebno je stvarati pozitivno ozračje prema novom životu te zaštiti obitelji i posebno majke na tom putu. Ne možemo dopustiti da se, na primjer, buduće majke zbog trudnoće otpuštaju s posla, ili da se pri dodjeljivanju posla traži obećanje da neće zatrudnjeti. Ti postupci u sebi sadrže duboki prezir prema čovjeku, u ovom slučaju prema ženi i budućoj majci. Takve slučajeve potrebno je javno prokazivati, protiv njih se boriti, jer se radi o kršenju jednog od temeljnih ljudskih prava i gaženju dostojanstva ljudske osobe. Poslodavci koji to čine zaslužuju svaku osudu – istaknuo je kardinal.

Na kraju svoje homilije pozvao je vjernike da im blaženi Alojzije Stepinac bude orijentir na njihovu putu. Dragi vjernici, u dvije riječi sažimlje se sve što nam je potrebno za tu Stepinčevu orijentaciju, a to su nada i savjest. Blaženog Alojzija su u onim vremenima sudili i osudili ga, ali On je ostao i postao sudac koji izriče sud istine. To je Stepinčev put. Na kraju on pobjeđuje. Bog ga je potvrdio biljegom svetosti. Stoga molimo da Providnost ubrza puno priznanje svetosti našega Blaženika – zaključio je kardinal Bozanić.

Na kraju euharistijskog slavlja uslijedio je obred blagoslova trudnica i mladih majki, koje je blagoslovio i molitvu na njihove nakane po zagovoru Gospe Brze pomoći predvodio kardinal Bozanić.

Proslava blagdana Male Gospe završila je svečanim oprosnim ophodom u svetištu i zajedničkom molitvom pred kipom Gospe Brze pomoći u samoj crkvi.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su nadbiskup i metropolit Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Đuro Hranić, dekan slavonskobrodski i upravitelj Svetišta Gospe Brze pomoći Ivan Lenić, gvardijan Franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu o. Franjo Jurinec, te dvadesetak svećenika iz župa Slavonsko-brodskog dekanata.

Slavlju su nazočile i redovnice Uršulinke sa svojom provincijalnom poglavaricom s. Jasnom Lučić, sestre Služavke Maloga Isusa (Stadlerovke) na čelu s vrhovnom poglavaricom reda s. Radoslavom Radek, te sestre reda Svetog Križa predvođene provincijalnom poglavaricom Hrvatske provincije s. Amalijom Kupčerčić.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net