Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je svečano misno slavlje na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova, 17. travnja 2022., u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu. Na misnom slavlju koncelebrirali su kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Večković, mons. Ivan Miklenić, mons. Zlatko Koren, mons. Ivan Hren i mons. Stjepan Baloban, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar za pastoral i kancelar preč. Marko Kovač, ekonom Zagrebačke nadbiskupije preč. Tomica Šestak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak i odgojitelji Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.

Kardinal je u homiliji istaknuo navještaj koji od uskrsnog jutra odjekuje svijetom. “Krist je uskrsnuo. Krist je živ. Pobijeđeni su grijeh i smrt. Pobijeđen je neprijatelj čovjeka. Počelo je novo vrijeme, Kristovo vrijeme.”

“Sjene tame i mraka Velikoga petka osjećamo i danas, dodirujemo ih, probijamo se kroz njih po boli, koju čovjek sebi i drugima nanosi, iako znamo da smo pozvani na radost života”, rekao je kardinal i nadodao da je nakon Velikog petka uslijedila Velika subota u kojoj su Isusovi učenici bili “prestrašeni i zbunjeni onim što se dogodilo s njihovim Učiteljem. Isusova Majka Marija u šutnji je čekala. Bila je to subota Božje šutnje. Ali je došao Treći dan”, istaknuo je kardinal Bozanić.

“Toga jutra – ‘još za mraka’ – Bog je širom otvorio vrata neba i vratio čovjeku smisao života. Na grob stižu oni koji ljube Isusa. To je uvjet uskrsne vjere. U susretu s tragovima smrti, Bog nas vodi onkraj smrti, objavljujući da Isusov grob nije mjesto završetka života, već naprotiv mjesto susreta Gospodara života s ljudima koji su stvoreni za život i to za život koji ne prestaje, vječni život.”

Naglasivši univerzalnost događaja Kristova uskrsnuća kardinal Bozanić je istaknuo da “taj jedinstveni događaj otvara novu dimenziju ljudskog postojanja. Isusovo Uskrsnuće je razbilo tamu smrti, jer je po njemu prodrlo u svijet novo Božje svjetlo. Bez događaja Kristova uskrsnuća, Isus bi bio i ostao možda samo nositelj nove nauke, naš život ne bi dobio krsnu, sakramentalnu snagu za temeljitu promjenu, a Crkva ne bi mogla biti prepoznata kao sakrament, znak i sredstvo nutarnjeg jedinstva s Bogom i jedinstva cijeloga ljudskog roda”, te je nadodao da je naša vjera uzaludna i isprazna ako ju promatramo i živimo bez stvarnosti uskrsnuća koje je središte naše vjere.

Kardinal Bozanić istaknuo je i čovjekovu stvarnost u kojoj “uvijek iznova upada u napast odmaka od milosti Uskrsnuća, kada pokušava živjeti kao da Boga nema, kada postane bezosjećajan na trpljenje drugih, kada na hirovit i sebičan način doživljava svoju slobodu apsolutnom, kada se ne želi priznati stvorenjem koje ovisi o Stvoritelju, kada društvo i kultura misle da su oni izvor morala, kada se kao jedina vrijednost postavlja osobno i trenutno blagostanje… Tada se okreće lice od Krista uskrsloga i živog i nastoji u tminu zemlje zatomiti navještaj Uskrsnuća.”

“Naime, kako piše filozof Max Horkheimer, mi trebamo odbiti prihvatiti stvarnost po kojoj je krvnik vječno u pravu u odnosu na svoju žrtvu. Budućnost ne pripada nasilju. To je duboki smisao Uskrsa za nas, za našu sudbinu, za ljudsku povijest. Naime, Isusovo uskrsnuće nije odijeljeno od našega uskrsnuća.”

Na kraju homilije kardinal je izrekao riječi koje je blaženi Alojzije Stepinac rekao u zagrebačkoj Prvostolnici na svetkovinu Uskrsa, 13. travnja 1941. godine. „Jedan od najljepših darova, što ih je Isus Krist donio svojim apostolima nakon slavnog uskrsnuća, bio je bez sumnja dar mira. Ako smo ikada osjećali vrijednost ovoga dara, to ga osjećamo danas, kad je čitav svijet nalik strahovitom uzburkanom oceanu, na kojem pojedinačni ljudski životi, a i čitavi narodi, postadoše igračka razbješnjelih valova strasti” i nadodao je da je aktualnost Blaženikovih riječi jaka poruka za suvremenost u kojoj živimo.

Na kraju misnog slavlja kardinal Bozanić istaknuo je da je današnja misa na osobit način prikazana za mir i zajedništvo u našoj domovini, ali i u svijetu te je pozdravio skupinu prognanika iz Ukrajine koji su u svojoj poteškoći našli privremeni dom u Zagrebu i bili prisutni na ovom slavlju. Na misi su prisustvovali i predstavnici vlasti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te akademik Zvonko Kusić.

Misno slavlje animirali su Koralisti zagrebačke katedrale i Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Miroslava Martinjaka.

Nakon euharistijskoga slavlja kardinal Bozanić susreo se s prognanicima iz Ukrajine kojima je smještaj u Hrvatskoj osigurao Caritas Zagrebačke nadbiskupije.