Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na prvu korizmenu nedjelju, 26. veljače, misno slavlje u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica – Voltino. Tom je prigodom blagoslovio vitraj „Povijest spasenja”, autora župljanina red. prof. umjetnosti u trajnom zvanju Marijana Jakubina.

Uz župnika vlč. Željka Lovrića i pastoralnog pomoćnika preč. Ivana Lukića služili su svećenici dekanata i svećenici prijatelji župe, među kojima je bio i ravnatelj Hrvatske inozemne pastve preč. Tomislav Markić. Dobrodošlicu zagrebačkom nadpastiru u ime župne zajednice uputio je Ivan Bedalov, prof.

Prisjetivši se blagoslova gradilišta i temeljnog kamena prije više od dva desetljeća, kardinal je istaknuo kako je vitraj ne samo ukras, već i poticaj da „svoj pogled usmjerimo prema svjetlosti koja od Boga dolazi”.

U homiliji je pojasnio poruku evanđelja. Govoreći o napastima upitao je: „Jesam li otvoren Bogu? Ono što se nastoji na razne načine, dakako, đavolskom metodom prikriveno čovjeku servirati da se zatvori u ovozemno, da samo gleda ono što je oko njega, da se samo zanima za to, da smisao života vidi samo u tome, to je zatvaranje čovjeka jer puni život dolazi samo od Boga.”

Spominjući napasti, zagrebački je nadbiskup primijetio kako u svome životu u odnosu prema Bogu tražimo čuda koja će sve promijeniti. „Ne tražimo Boga, nego čudo da bismo u Nj povjerovali.” Podsjetivši na Isusovu rečenicu „Ne iskušavajte Boga svoga”, dodao je kako je zamijeniti Boga s bogatstvom, s đavlom, treća napast. Iskušenje između slobode i istine. „Svi smo mi pred izborom i stalno biramo između dobra i zla. To je znak i naše slobode, ali to je i naša odgovornost. Ako ljubimo istinu izabrat ćemo uvijek dobro.” Kardinal je poželio neka korizmeno vrijeme bude vrijeme propitkivanja „da tražimo pravu istinu i da u Božjoj istini izabiremo ono što je dobro, što je bolje za nas”.

Na kraju misnoga slavlja koje su liturgijski pratili Mješoviti župni zbor, Zbor mladih i Dječji zbor, upravitelj župe vlč. Željko Lovrić uručio je Nagrade za životno djelo: zbog nesebičnog materijalnog i pastoralnog doprinosa rasta župne zajednice Marijanu Furjanu posthumno te dugogodišnjoj sakristanki Dragici Ilić. Umjetnik Marijan Jakubin kardinalu Bozaniću uručio je u svoje osobno i u ime župne zajednice sliku „Badnja večer” iz ciklusa „Mistika življenja”, nastalu 2010. godine.

U predvečerje prve korizmene nedjelje, 25. veljače, u dvorani Pastoralnog centra župe sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica – Voltino, otvorena je izložba „Misterij otkupljenja”, iz opusa red. prof. umjetnosti u trajnom zvanju Marijana Jakubina, a povodom obilježavanja 50. obljetnice njegova umjetničkog stvaralaštva.

Humanitarnu izložbu od čijih je prodanih djela prihod namijenjen uređenju stambenog dijela za župnika i pastoralnog pomoćnika otvorio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac. Biskup je u svom obraćanju prisutnima istaknuo kako se u djelima Marijana Jakubina može osjetiti „ljepota i ljubav koju nam je Bog dao”. O temi izložbe govorila je likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek, a nazočnima je, protumačivši svoja djela, zahvalio autor Marijan Jakubin.

Program je animirao župnik Željko Lovrić, a osobit ton dao je nastup novoutemeljenog profesionalnog glazbenog ansambla župe Leopolda Mandića pod vodstvom Renate Novoselec, prof. (violina), dobitnice nagrade Ponos Hrvatske, u zajedništvu s Bernardom Debuš Redžić, prof. (violončelo), Mimijem Marjanovićem Gonskim (kontrabas) i Branimirom Župićem (klavir), a pridružila se i djevojčica Nicol na violini. Ansambl je nizom skladbi upotpunio program otvorenja izložbe i predstavio svoje djelovanje u župi.

Foto: Miroslav Matanović