Bozanic

“Sakramenti u obitelji ili obiteljski sakramenti” bila je tema kardinalove zaključne kateheze u kojoj je na samome početku zahvalio svim župnicima, drugim svećenicima i svim djelatnicima na uloženom trudu pri realizaciji toga projekta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Sakramenti su Božja inicijativa, a svaka se ljubav rađa iz druge ljubavi koja joj je prethodila. I upravo su sakramenti znak te ljubavi”, kazao je kardinal. 

Kako je istaknuo, sakramentom krštenja započinje kršćanski život koji pomalo raste, razvija se, postaje vidljiv i nakon puno vremena donosi plodove. Ali ne raste samo – Bog je taj koji sije sjeme na obiteljskoj njivi, Bog navodnjava tu njivu svojom milošću i daje da raste i to po sakramentima kršćanske inicijacije. “Bog jača, čuva, podržava, ispravlja, hrani i izgrađuje odgovornost ne samo djece, nego i roditelja koji ih prate i s njima sudjeluju.”

Upravo kršćanski roditelji, smatra kardinal, imaju posebnu sposobnost Riječ Božju pretočiti u svakidašnji život. “Sakrament ispovijedi i euharistije žive se više u obitelji, nego li u Crkvi. Stoga obiteljski život nije neki dodatak sakramentalnim slavljima, nego je uvjet, sastavni dio i nastavak; pretvaranje u praksu onoga što se slavilo”, rekao je kardinal. 

Osvrćući se na slavlje sakramenta potvrde, istaknuo je ulogu Duha Svetoga čija je prisutnost veoma diskretna, nevidljiv je, a pruža ruku pomoćnicu, uvijek se uključuje na pravi način i u pravi trenutak. 
Naše kršćanske zajednice, nastavio je zagrebački nadbiskup, često više sliče zajednici Isusovih učenika prije Duhova, nego kršćanskoj zajednici poslije Duhova. Razočaranja kao da postaju neizostavna pratnja tolikih ljudi.

“Zajednica Isusovih učenika koja otkrije i prihvaća Duha Svetoga i povjerava se Njemu započinje novi život, pronalazi hrabrost, smisao, ljubav, mir, radost.” Bez Njega, istaknuo je, Bog ostaje dalek, Isus važna povijesna ličnost, euharistija ceremonija, obitelj obična ljudska zadruga, bračni drug suparnik, brak kavez, djeca teret, odgoj dresiranje, život samo dosada.

Na kraju kateheze, kardinal Bozanić zaželio je da po uzoru na blaženi bračni par Alojzija Beltramea Quattrocchija i Mariju rođenu Corsini te na ostale svete roditelje, očeve i majke, i naše hrvatske obitelji budu vjerne u ljubavi, postojane u molitvi, gorljive u apostolatu i djelima dobrotvornosti. 

Posljednjoj katehezi u ovoj pastoralnoj godini prisustvovali su predstavnici pastoralnih i ekonomskih vijeća Sesvetsko-vugrovečkoga, Ozaljsko-lipničkoga i Zaprešićkoga dekanata.