Prva pošiljka stambenih modula koje je po narudžbi Hrvatskog Caritasa izradila tvrtka Tehnix isporučeni su 15. siječnja stanovnicima koji su u razornom potresu ostali bez krova nad glavom.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i ravnatelj mons. Fabijan Svalina bili su na primopredaji stambenog modula Đurđi Dražetić u mjestu Sibiću. Njoj je isporučen drugi od stotinu stambenih modula koje je naručio Hrvatski Caritas.

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš izjavio je za Hrvatski katolički radio da vjeruje da će „stambeni modul biti određena sigurnost u ovome kraju gdje se sve ruši“. Biskup je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos toj akciji te pomažu donacijama. „Rijeka je započela svoj put, od Tehnixa – Donjeg Kraljevca, do ljudi koji su potrebni pomoći“, dodao je.

„Radostan sam da danas možemo ponuditi topli dom ljudima jer smo ovdje na snijegu, hladno je, dolaze sve hladniji dani. Vjerujem da će oni koji budu boravili u ovim stambenim jedinicama osjetiti malo topline i ljudskosti“, rekao je mons. Radoš.

Mons. Svalina izrazio je radost što „su nakon gotovo tjedan dana isporučeni prvi moduli za stanovanje“. Ravnatelj Hrvatskog Caritasa rekao je da je modul potpuno opremljen onim najosnovnijim „što je potrebno za jedan koliko-toliko primjeren život“. U jednom modulu su kupaonica s perilicom rublja, mini-kuhinja, dva kreveta na kat, stol za objedovanje te ormari. Napomenuo je da je predviđeni ritam isporuke šest modula dnevno.

Mještanka Đurđa Dražetić rekla je da u vrijeme potresa nije bila kod kuće te je tako izbjegla urušavanje svoje kuće. Darovani Caritasov modul joj se jako sviđa. „Hvala svima koji su se pobrinuli uz Božju pomoć da imam normalan život“, rekla je. Ustvrdila je da se od potresa priviknula na novu svakodnevicu, a sada je sigurna da joj „ništa neće pasti na glavu“. Poručila je svima da se mole za sve pogođene potresom da izdrže trenutačnu situaciju.