U zajedništvu s vojnim biskupom misu su slavili gvardijan franjevaca konventualaca na Svetome Duhu fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., župnik župe fra Roko Bedalov, vikar za pastoral u MORH-u vojni kapelan don Slavko Rajić, vojni kapelan don Željko Savić i vojni kapela HVU-a p. Zoran Vujičić DI.

Biskup je pozdravio sve djelatnike HVU-a i pozvao na molitvu za novu akademsku godinu, za blagoslov, napredak, uspjeh i sreću kako polaznika tako i profesora. U propovijedi je protumačio tko su anđeli uopće, tko su anđeli za vjernike i što se vjeruje o anđelima te što Božja riječ i tradicija Crkve govore o anđelima.

Foto: Vojni ordinarijat

„Anđeli su sluge Božje, poslanici Božje Riječi. Oni su naši čuvari i od njih nam dolazi moćna anđeoska pomoć. Sv. Mihovil arkanđeo je zaštitnik, zaštitnik Božjeg naroda, on prati naše duše u nebo, bori se protiv zla. U borbi protiv zla anđeli su pobjednici. U susretu Isusa i Natanaela prepoznajemo susret ‘maloga čovjeka’ i Boga. Isus je prepoznao Natanaela, on poznaje svakoga od nas u dušu i uvijek je spreman da nas susretne. Važno je da u srcu budemo otvoreni jedni prema drugima, da se međusobno prepoznajemo, da budemo prijatelji spremni na suradnju, na iskrenost i pravednost, da u nama raste čovještvo, vrednote razumijevanja, praštanja i mira, da živimo svoj život odgovorno i da na njega gledamo optimistično, da razvijamo svoje talente i sposobnosti, da iskoristimo dar koji nam je dan, i da budemo dar drugima.”

Evanđelje naviješta Isusa Krista, Učitelja, Život”, rekao je biskup Bogdan.

„Ne kao formule i napamet naučeno znanje nego kao onoga koji cjelovito zahvaća i formira osobu da bi se ona suobličila njemu.” Biskup je govorio i o žrtvi i požrtvovnosti naših branitelja koji su stali na branik naše domovine i sve okupljene pozvao na suprostavljanje zlu i grijehu da budemo promicatelji dobra u ovome svijetu.

Vojni ordinarijat | Bitno.net