Na stranicama Sisačke biskupije objavljena je poruka sisačkog biskupa Vlade Košića u kojoj se zahvalio lokalnim, državnim i crkvenim službama koje su ovog vikenda pomogle njemu i drugima zapelima u mećavi na putu iz Dalmacije u unutrašnjost. Poruku prenosimo u cijelosti:

Želio bih se ovim putem zahvaliti svima koji su pomogli meni, ali i velikom broju sudionika u prometu, u nedjelju 26. veljače 2023., na dionici Knin – Gračac. Naime, vraćao sam se iz Hercegovine, gdje sam bio na jednom sprovodu, i prije tunela Sveti Rok prometni znakovi su nas uputili da siđemo s autoceste i krenemo prema Obrovcu.

Prije Obrovca iz jednog policijskog vozila službenik nas je uputio da ne možemo u Obrovac nego da nastavimo putem prema Kninu i Gračacu. Međutim na toj dionici puta, preko dijela Velebita, naš je put trajao više od 6 sati, premda ima samo 50 km. U dugoj koloni od nekoliko stotina vozila naš se automobil veoma polako kretao, a najviše stajao. Bila je silna mećava, takvo što nisam još doživio, a mi smo satima stajali u koloni zametenih vozila i čekali neko rješenje koje nije dolazilo. Ipak smo na kraju, zajedno s onima koji se nisu okrenuli i vratili u Knin, stigli u Gračac, već ulazeći u noć. Nazvao sam župnika fra Ivana Šimunca, koji nas je sa svojim suradnicima srdačno primio i smjestio da prenoćimo u svom toplom domu i ponudio nas jelom i pićem. Nismo bili jedini. U župnom stanu u Gračacu bilo je smješteno 45 osoba, među kojima su bila i djeca.

Nazvao sam i gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koji me ohrabrio i obavijestio kako je i on u Gospiću primio putnike, a u kontaktu je i sa svim župnicima koji su također otvorili svoje domove i pomagali ljudima koji su putovali kroz Liku, ali su zbog nenadanog vremena, jakog snijega i još jače bure ostali zameteni te tražili pomoć. Kada smo drugo jutro krenuli prema autocesti, vidjeli smo Gračac ispunjen vozilima, a u mnogima su bili putnici koji su tu i prespavali jer nije bilo dovoljno mjesta u zajedničkim ili privatnim smještajima, a možda su i sami tako željeli.

U svakom slučaju želim istaknuti veliku ulogu Crkve i Caritasa – jer nije pravedno samo isticati lokalnu zajednicu, civilne službe i Crveni križ, kojima također treba iskazati veliku zahvalnost – no treba zahvaliti za veliku gostoljubivost i žrtvu svima. Tako osobito zahvaljujem gradačkom župniku fra Ivanu i kapelanu fra Marku, policiji i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, komunalnim službama koje su čistile cestu, gradonačelnici Gračaca i svima u lokalnoj samoupravi, Crvenom križu i Caritasu. Posebno zahvaljujem prijatelju dr. Domagoju Mosleru koji je odlično upravljao našim vozilom u ovim teškim uvjetima. Dakako, iznad svega Bogu hvala te zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice mira koju smo cijelim putem zazivali moleći krunicu.