Redovno 66. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije počelo je u utorak 18. travnja u sjedištu HBK u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika HBK zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše.

Na početku zasjedanja, nakon molitve Srednjeg časa, mons. Kutleša uputio je okupljenim biskupima pozdravni govor. Najprije je pozdravio umirovljenog zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, dosadašnjeg potpredsjednika HBK, te apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Linguu. Potom je čestitao na imenovanjima porečkom i pulskom biskupu Ivanu Štironji te apostolskom upravitelju Splitsko-makarske nadbiskupije Želimiru Puljiću. Također je pozdravio izaslanike drugih biskupskih konferencija: predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomu Vukšića, predsjednika Slovenske biskupske konferencije biskupa Novog Mesta mons. Andreja Sajea, delegata Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svalinu, delegata Talijanske biskupske konferencije (CEI) biskupa Udina mons. Andreu Brunu Mazzocata i delegata Poljske biskupske konferencije biskupa Sandomierza mons. Krzysztofa Nitkiewitza.

Od točaka dnevnog reda zasjedanja, predsjednik HBK najavio je predstavljanje dokumenta Dikasterija za laike, obitelj i život Katekumenski itinerarij za bračni život − pastoralne smjernice za mjesnu Crkvu. Raspravljat će se o prijedlogu smjernica HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, a bit će predstavljeni i prevedeni dokumenti CEI-ja o toj temi koji će uskoro biti dostupni na mrežnoj stranici HBK. „Ovo je tema kojom se HBK s posebnom osjetljivošću bavi već niz godina“, istaknuo je mons. Kutleša.

Najavio je i da će biskupi valorizirati dosadašnje oblike pomaganja hrvatskim vjernicima koji žive izvan RH te razmotriti moguće načine djelovanja podrške ubuduće.

Također, raspravljat će se o načinu implementacije socijalnog nauka Crkve u pastoralne aktivnosti mjesnih Crkvi, a razgovarat će se i o prijedlozima za daljnje pospješivanje rada u pastoralu hrvatskih branitelja. Predsjednici pojedinih vijeća, odbora i komisija HBK predstavit će njihove aktivnosti.

Mons. Kutleša najavio je da će, na poticaj iz Biskupske sinode, na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, 31. svibnja 2023., biti održan Dan molitve za uspjeh skupštine Biskupske sinode. Tom prilikom u Hrvatskoj će tih dana boraviti generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech.

Ove godine navršava se 30. obljetnica osnutka HBK koju je 15. svibnja 1993. utemeljila Sveta Stolica. Tim povodom mons. Kutleša zahvalio je svim biskupima koji su djelovali i djeluju u biskupskoj konferenciji „doprinoseći da poslanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj bude na rast vjere i Božjeg kraljevstva, u službi čovjeka“.

Također, ove godine slave se i druge obljetnice ustanova koje je osnovala HBK. Mons. Kutleša najavio je da će biskupi sudjelovati na akademiji u povodu završetka proslave 25. obljetnice početka emitiranja programa Hrvatskoga katoličkog radija (HKR) te 30. obljetnice ustanovljenja Informativne katoličke agencije (IKA), u utorak 18. travnja s početkom u 19 sati, u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29 AZagreb). Te medije hrvatski biskupi ustanovili su „da budu glas Crkve, glas istine evanđelja u ovom svijetu i ovom vremenu“, dodao je mons. Kutleša.

Spomenuo je i da se ove godine navršava 25. obljetnica osnutka Centra HBK za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Na kraju, nadbiskup Kutleša posebno je zahvalio kardinalu Bozaniću za sudjelovanje u HBK, u kojoj je obnašao službe predsjednika, potpredsjednika, člana Stalnog vijeća i predsjednika Vijeća za odnose između Crkve i države. Tom prigodom mu je, kao podsjetnik na vrijeme koje je proveo s biskupima, darovao pektoral.

Dosadašnji potpredsjednik HBK zahvalio je za dar, podsjetivši da je član biskupske konferencije bio više od 30 godina, najprije Biskupske konferencije Jugoslavije te HBK od njezinog osnutka. Dodao je da podsjećajući na to želi naglasiti „da je HBK, zbor biskupa, nešto što traje. Biskupi odlaze, mi odlazimo, a konferencija, zbor biskupa traje jer je to zbor koji je unutar Crkve, a Crkva je Božja, Crkva je ona koju vodi Duh Sveti i često nije tako lako kad se izvana gleda na Crkvu shvatiti sve djelovanje Crkve jer ona ima uvijek i mistični, otajstveni dio, koji je božanskog karaktera, koji je prvotni unutar Crkve.“

Zahvalivši biskupima za dar, umirovljeni zagrebački nadbiskup poželio je biskupskoj konferenciji i Crkvi u Hrvatskoj da raste kao dio Tijela Kristova, koje ovdje postoji, djeluje i živi već stoljećima.

„Neću biti redovni član konferencije, ali ostajem član episkopata, kardinal Svete Rimske Crkve i član Crkve u Hrvatskoj s kojom ću živjeti i za koju ću sada raditi vjerojatno na neki drugi način. Hvala lijepa svima“, zaključio je kardinal Bozanić.

Hrvatski biskupi zasjedat će do četvrtka 20. travnja, kada je, u 12 sati, planirana uobičajena konferencija za medije.