U organizaciji Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nedjelju, 1. listopada održano je 25. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu.

Na čelu ulazne procesije koja je stigla na prostor Crkve na otvorenom „Bl. Alojzije Stepinac” nalazio se Križ Ranjeni Isus iz Farkašića i pralik Gospe Velikog hrvatskog zavjeta, stijeg Republike Hrvatske, Svete Stolice i Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, te godišnja zavjetna svijeća hrvatskih vojnika, policajaca i hrvatskih branitelja.

Tu je bilo i dvjesto stjegova brigada i pukovnija, te postroj ratnih zastava Hrvatske vojske i policije. U procesiji je bio i zapovjednik hodočašća general Mladen Fuzul, hrvatski vojni invalidi, djeca i supruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatske povijesne postrojbe, djelatne postrojbe Oružanih snaga RH, Hrvatske policije, pripadnici pravosudne policije, djelatnici carinske uprave, vatrogasci, kao i 38 djelatnika Ministarstva obrane BiH i pripadnika OS BiH, te izaslanstvo iz Republike Francuske.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u koncelebraciji s vojnim ordinarijem u RH Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem u BiH Tomom Vukšićem, križevačkim vladikom Nikolom Kekićem, vojnim biskupom u miru Jurjem Jezerincem i prvim tajnikom Apostolske nuncijature mons. Januszom Stanislawom Blachowiakom, te s izaslanicima pojedinih biskupija, više provincijala, kao i vojnim i policijskim kapelanima.

Pozdravljajući okupljene, biskup Bogdan je rekao: „Zahvalni smo Bogu što predstavnici Ministarstva obrane i oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova i policije, Ministarstva hrvatskih branitelja i drugih ustanova već 25 godina hodočaste u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici”. Posebno je pozdravio ministre Vlade RH, potpredsjednika Vlade i ministar obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, koji je i izaslanik predsjednice RH, glavnog ravnatelja policije Nikolu Milina, ministricu obrane Bosne i Hercegovine Marinu Pendeš. Biskup Bogdan je najavio, kako će se u popodnevnom dijelu hodočasnicima pridružiti ministar obrane Republike Poljske Antoni Macierewicz koji će kod kipa sv. Ivana Pavla II. položiti vijenac kao spomen poveznicu Hrvatske i Poljske.

Na početku homilije nadbiskup Puljić je rekao: „Danas svatko od nas ovdje okupljen u ovome svetištu osjeća zahvalnost i potrebu reći ‘blagoslovljen si Ti, Gospodaru neba i zemlje’: ponajprije jer si nas danas okupio ovdje u svetištu Majke Božje Bistričke, oko Gospe koja je ovdje u središtu, pa nam i ovaj događaj posvješćuje čitanje koje smo čuli kako su se apostoli spustili s Kalvarije nakon tragične smrti Isusa, pošli u dvorani gdje su imali Posljednju večeru i tamo su bili zajedno s Marijom Majkom Njegovom. Marija u središtu prve Crkve, Marija u središtu i današnjeg okupljanja ovdje, Marija je znak i radost naša. Zato mogu reći ‘blagoslovljen si Gospodine, Bože, Oče, Gospodaru neba i zemlje što si nam darovao Majku, majku Tvoga Sina koji nas je spasio i otkupio, ali i majku našu oko koje se okupljamo i rado se nalazimo u njezinim svetištima'”. U tom je kontekstu ukazao na riječi iz evanđelja, kada Isus s križa svojoj majci kaže „evo ti sina, vidim da se previjaš radi moje muke, ali ne boj se: on će voditi brigu o tebi”, a njemu isto tako najveći dar veli „a tebi Ivane, moj ljubljeni učeniče evo ti majke”. Prisutne je pozvao na promišljanje o tom daru i blagoslovu, i da srce ispune zahvalnošću. „Hvala Ti Bože za majku Tvoju i našu, hvala Ti i za državu našu, hvala Ti za naša ministarstva, vojsku i policiju našu, hvala Ti za slobodu našu, a da slobodu imamo uvelike zaslužna je i Blažena Djevica Marija, jer znamo kako smo počeli obranu svoju s krunicom oko vrata. Zato i njoj danas upućujemo svoju zahvalu i svoju zahvalnost”, rekao je nadbiskup Puljić.

Vraćajući se na misna čitanja, naglasio je:

„I ovo naše današnje zborovanje podno Kalvarije ima nešto slično s ovim biblijskim izvješćem. Mi se danas spominjemo 25. obljetnice okupljanja hrvatske vojske i policije u ovom našem nacionalnom svetištu. Obilježavamo srebreni jubilej našeg hodočašća Gospi, a jubileji i druge godišnjice s kršćanskog zrenika promatrane, izvrsna su prigoda bolje razumjeti gdje se nalazimo, i kamo nam je ići i dostići. Povijesni spomendani zapravo govore i o našem povijesnom hodu i ukorijenosti u vremenu u prostoru. Već četvrt stoljeća okupljamo se oko Marije koja se ovdje u Bistrici davno udomila, krajem 15. st. Ono što je Poljacima Gospa Częstochowska, Francuzima Gospa Lurdska, Talijanima Loretska, to je nama Majka Božja Bistrička. Nju je biskup Bauer 1935. u asistenciji koadjutora Stepinca okrunio zlatnom krunom i proglasio Kraljicom Hrvata, a u kolovozu 1971. na kraju 13. Međunarodnog marijanskog kongresa Bistrica je proglašena nacionalnim svetištem hrvatskoga naroda. Ovdje se stoljećima primalo njezina uslišanja i njezinu zaštitu. U ovom prekrasnom okružju osjećamo se kod kuće, pa smo slobodni iznijeti joj svoje molitve, svoje preporuke i svoje zahvale. Ona nas je kao brižna mati pazila i čuvala od brojnih krivovjerja i osvajanja kako u dalekoj prošlosti, tako i nedavnoj sadašnjosti. Sve povijesne krize i kušnje s njom smo prebrodili, jer se po domovima naših obitelji molilo i u njezina svetišta hodočastilo, a njoj u čast činilo se zavjete i zidalo crkve i oltare, tako će biti i ubuduće ako se molitva povrati u naša obiteljska središta, u naše domove”.

Potičem vas da zahvalimo našoj Gospi za sve što je činila našem narodu kroz stoljeća. Posebice u danima nedavnog Domovinskog rata kad smo proživljavali našu kalvariju. Vjerovali smo u njezin zagovor, pa se nismo predavali, niti nadu gubili. Okupljali smo se u crkvama i skloništima, vapili smo i molili, vjerovali i nadali se. Vjerovali smo u mir i pravdu, vjerovali smo Gospodinu koji obećava mir narodu svome. S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Biskupi i svećenici, redovnice i redovnici, umjetnici i pjesnici, vojska i policija, političari i kulturni djelatnici svatko je htio dati svoj osobni obol miru, zajedništvu i zaustavljanju rata, rekao je nadbiskup Puljić te dodao: „Othrvao se narod, Bogu hvala, upravo zahvaljujući vjeri u Boga i vlastite snage.”

Posvijestio je i kako „Marija nije izmišljena utjeha, ona je stvarno darovna nada, ona je zvijezda naše povijesti i ufanje naše budućnosti o čemu svjedoče brojni spomenici u kamenu i drvetu, u stihovima i prozi, u glazbi i u molitvi. No, najviše o njoj zbori pobožnost i duša našega puka, jer ona je odgajala naš narodni etos, pokoljenja djece i mladih, sačuvala brojne obitelji od propasti, i utješila tolike nemoćne i bolesne. Naša je povijest prožeta marijanskim duhom i pobožnošću. Mi smo Marijin narod koji s posebnim veseljem slavi njezine svetkovine, jer Marija nam donosi radost i utjehu, ona je toliko puta ispružila svoju ruku pomoćnicu i zaštitila sinove od opasnih valova. Njoj se i danas usrdno kao hodočasnici obraćamo, neka čuje i usliši naše molitve koje se dižu iz ove suzne doline. Neka otare suze svima koji trpe, i neka bdije uz one koji su sami”, rekao je nadbiskup, te uputio molitvu „ustani Gospo i pohiti k nama, onako kako si hitila svojoj rođakinji Elizabeti, pohiti u naša sela i u naše gradove, u naše župe, želimo čuti i slušati tvoj pozdrav, i osjetiti kako nam Isusa nosiš, taj blagoslovljeni plod utrobe Tvoje. Neka Tvojim pohodom zaigraju čeda u utrobama naših majki i naših obitelji, neka srca i duše naših mladih kliču od radosti i veličaju Spasitelja.”

Euharistijsko slavlje pjevanjem je pratila Klapa Sv. Juraj HRM.

Hodočašće je zaključeno u popodnevnim satima pobožnošću Križnoga puta na bistričkoj Kalvariji koju će predvoditi vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan.

IKA | Bitno.net