Netipičnu “intervenciju” imala je jučer ekipa HGSS-a iz Makarske koja je nakon dojave o palom paraglajderu na Biokovu pronašla – vatikansku zastavu!

“Danas, 7. svibnja 2023. u 15:27 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska pristiže dojava putem službe 112 o palom paraglajderu u litici između sela Kotišina i Makar! Naime, mještani sela Makar su primijetili kako, na predjelu Biokova preko kojega obično prelijeću ljubitelji ovog sporta, nepomično stoji ‘krilo’ za kojega se odmah posumnjalo kako se radi o unesrećenom. Na teren odmah izlazi sedam pripadnika HGSS stanice Makarska te po dolasku na mjesto viđenja dvogledom pregledavaju teren te utvrđuju kako se radi o instalaciji vatikanske zastave koja je doletjela iz nepoznatog smjera viseći na balonima punjenim helijem. Kako bi se ipak uklonila svaka sumnja je li u pitanju ‘krilo’ paraglajdera, jedan tim se upućuje na mjesto ‘pada’. Za vrijeme dok tim dolazi do zastave saznajemo kako se ipak radi o instalaciji koja je puštena iz grada Splita povodom proslave zaštitnika Grada: sv. Dujma. Zastava je ‘spašena’ te sigurno dopremljena u Makarsku”, objavljeno je na Facebook stranici HGSS Makarska.

“Sv. Duje, zaštitnik grada Splita, na taj se način ‘poigrao’ te uključio i HGSS stanicu Makarska u proslavu. Ovim putem ostaje još samo poželiti svim Splićankama i Splićanima sretan blagdan sv. Dujma”, stoji u statusu.

Pročelnik HGSS stanice Makarska Ante Kukavica potvrdio je za Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije kako se doista radilo o vatikanskoj zastavi koju su potem dopremili u Makarsku i pohranili u svojim prostorijama kao trajnu uspomenu i simbol toga događaja.

Kako su napisali na nadbiskupijskim stranicama, tradicija puštanja vatikanske i hrvatske zastave s balonima sa splitske Rive na kraju misnoga slavlja središnje proslave sv. Dujma seže od 2004. godine kada se i počela slaviti Dujmova središnja proslava na splitskoj Rivi. Te je godine u prigodi obilježavanja 1700. obljetnice mučeništva sv. Dujma Splitsko-makarska nadbiskupija organizirala zahvalno hodočašće u Rim.

Te dvije zastave puštaju se u zrak za vrijeme pjevanja himne, a znak su pripadnosti i neprekidne povezanosti sa Svetim Ocem, izražavaju domoljubne i vjerske osjećaje. Vatikanska zastava doletjela je u „Makarsku“ na blagdan sv. Dujma, a mogla bi biti poziv i poticaj tim hrabrim i nesebičnim ljudima iz HGSS-a da se ne oslanjaju samo na svoje snage već da uvijek uz svoja znanja, stručnosti, kompetencije pozovu u pomoć Nebo: Gospu i njezina Sina Isusa Krista.