Prvog dana posjete Generalni poglavar Družbe Isusove o. Arturo Sosa obratio se uzvanicima na Svečanoj akademiji 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu te 30. obljetnice isusovačkog Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U svom izlaganju je izrazio potrebu za preobrazbom Sveučilišta, kao važnim preduvjetom društvene preobrazbe koje će stvarati cjelovite visokoobrazovane pojedince. „Sveučilište ne postoji kako bi bilo samo sebi svrha, nego kako bi mijenjalo društvo na bolje“, naglasio je p. Arturo Sosa.

Istaknuvši značaj tradicionalne, dugogodišnje ukorijenjenosti Družbe Isusove u hrvatskoj znanosti i Sveučilištu, otac General je naglasio kako sveučilište općenito ima poslanje biti okrenuto budućnosti. U tom kontekstu, isusovci trebaju posjedovati intelektualni i duhovni kapacitet biti dva, tri koraka ispred svog vremena, izdvojio je, te tako pridonijeti obnovi sveučilišta, znanosti i kulture. Ignacijevska duhovnost to omogućava.

Najavio je da će isusovci, prema svojim općim preferencijama, u vremenu koje dolazi snažnije uključiti u radu s mladima i njihovoj formaciji, što obuhvaća sveučilišni život. Svakako, djelovanje Družbe kako lokalno tako i globalno ne može izostaviti sebedarje prema potrebitima, siromašnima i marginaliziranim skupinama.

Među govornicima na samoj svečanosti bili su ministrica znanosti, Blaženka Divjak, zatim rektor Sveučilišta, Damir Boras te dekan isusovačkog Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Ivan Koprek koji su u svojim obraćanjima izdvojili tradicionalne kršćanske vrijednosti kao dobru bazu za pronalazak odgovora suvremenim izazovima današnjice. Rektor Boras je napose istaknuo potrebu postavljanja adekvatnih materijalnih i financijskih preduvjeta da bi se sveučilišta u Hrvatskoj mogla razvijati, napose ulaganjem u infrastrukturu.

Uz spomenute, među brojnim gostima iz akademskog i društvenog života, te studente, osoblje Fakulteta i Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove, nazočni su bili kardinal Josip Bozanić, biskupi Ivan Devčić, Nikola Kekić i Valentin Pozaić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, izaslanik Predsjednice Republike Vladimir Lončarević. Poseban dar, dres s imenom i brojem 31, p. Arturu Sosi predali su predstavnici GNK Dinamo iz Zagreba.

U jutarnjim satima prije održavanja središnje svečanosti na Jordanovcu, pater Sosa susreo se s kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupskom dvoru te posjetio grob Blaženog Alojzija Stepinca.

Tijekom petka, 22. ožujka, otac General posjetiti će Isusovačku klasičnu gimnaziju u gradu Osijeku, a u kasnim poslijepodnevnim satima, predvodit će euharistijsko slavlje u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu u 19:00 sati s narodom i laicima.

Bitno.net