Kapela hrvatskih svetaca i blaženika koja bi se, nakon što je za tu namjenu Vlada na prošloj sjednici odobrila 450 tisuća eura iz proračuna, uskoro trebala početi graditi u Betlehemu, u javnosti je naišla na podijeljena mišljenja.

“Svjestan sam da ima onih koji su nezadovoljni, i mene je više ljudi pitalo je li sada doista pravo vrijeme za ulaganje u kapelicu u Betlehemu. Itekako sam svjestan problema koji su uzrokovali potresi, uostalom i ja sam rodom iz potresom pogođenog područja. No cijela ta priča počela je puno prije problema koji su nas snašli”, ističe za Jutarnji list idejni začetnik projekta, fra Tomislav Glavnik.

Fra Tomislav koordinator je franjevačke Kustodije Svete zemlje za Hrvatsku i gvardijan samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

U razgovoru za Jutarnji list fra Tomislav je istaknuo kako je riječ o ideji staroj više od tri i pol godine, koja je sada postala aktualnom zbog odobrene potpore Vlade Republike Hrvatske. Kardinal Josip Bozanić kamen temeljac blagoslovio je prije potresa i pandemije koronavirusa, 10. veljače 2020. godine.

Projekt se svodi na revitalizaciju Pastirskih poljana u predgrađu Betlehema, gdje se već nalazi kapela koju su 1954. godine izgradili Kanađani. Taj prostor je, međutim, postao nedostatan za sve koji dolaze, stoga se kreće u proširenje kompleksa.

I dok Hrvatska gradi središnju kapelicu, na obnovi kompleksa sudjeluju i Poljska, Italija, Kolumbija, Argentina i Španjolska. Projekt uključuje šest kapela – od kojih će hrvatska biti središnja, koja se prostire na dva kata – te centar za mlade, dvorane i sanitarne čvorove.

Riječ je o mjestu koje u normalnim, pandemije lišenim uvjetima, posjećuje pet milijuna hodočasnika godišnje.

Vanjski dio kapelice projektirao je španjolski tim arhitekata, a unutarnji dio obilježit će hrvatski umjetnici iz svih dijelova zemlje, koji će raditi mozaike, oltar i vizualno rješenje klupa, ističe fra Tomislav za Jutarnji list.