Papa Franjo čestitao je 350. obljetnicu postojanja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu. Poruka Svetoga Oca pročitana je u katedrali u Zagrebu u utorak, 5. studenoga, na početku večernje svečane mise sa zazivom Duha Svetog za početak nove akademske godine.

Tom večernjom svetom misom je zaokružena svečana proslava 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu te 350 godina postojanja i djelovanja Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Euharistiju je predvodio veliki kancelar KBF-a, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, uz koncelebraciju dr. Marija Cifraka, dekana zagrebačkog KBF-a, te četrdesetak drugih svećenika i u zajedništvu s brojnim sveučilištarcima – studentima, profesorima i dekanima – predvođenima zagrebačkim rektorom Damirom Borasom.

Papa je, ističući kontinuitet KBF-a svih tih 350 godina, poručio da tijekom povijesnih previranja, koja katkada nisu bila povoljna za Crkvu, fakultet je umijevao navješćivati istinu kršćanske vjere, promicati evanđeoske vrijednosti, te – kako je pročitano iz čestitke – poticati razvoj umjetnosti i kulture.

„Stoga, mi je želja da fakultet i dalje pruža svoj dragocjen doprinos Crkvi u Hrvata i čitavome društvu”, pozvao je i udijelio svoj apostolski blagoslov.

Studenticama i studentima je kardinal Bozanić u propovijedi poručio:

„Postoje trenuci u životu svakoga od nas u kojima nas Bog uzme pod ruku i govori da je za tebe pripremio posebni dar. Dovoljno je doći i u radosti prihvatiti taj dar, bez ikakvih uvjeta i interesa”, rekao je tumačeći im Isusovu pripovijest o onima koji su odbili poziv na gozbu, dok je povodom tri i pol stoljeća postojanja naše najveće sveučilišne zajednice, izrazio zadovoljstvo što jedna je nova zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta ove jeseni započela svoju 10. akademsku godinu.

Opisujući, pak, Zagrebačko sveučilište naglasio je:

„Kao visoka i časna sveučilišna ustanova nezaobilazan je sudionik i svjedok znanstvenog, kulturološkog i nacionalnog razvojnog procesa hrvatskog nacionalnog bića u okviru srednjoeuropske kulturne baštine.”

Kao Crkvi u Hrvatskom narodu – nastavio je kardinal – koja je dijelila njegovu sudbinu, i davne i nedavne prošlosti, drago nam je što su bogoslovni studiji, od samog utemeljenja sveučilišta u Zagrebu, njegov sastavni dio.

Rektor Boras se na samom kraju obratio okupljenima.

Rekao je, između ostalog, da je Sveučilište u Zagrebu čuvar hrvatskoga nacionalnoga identiteta, čuvar hrvatskoga jezika i čuvar europskih vrijednosti, a europske vrijednosti su kršćanske vrijednosti i naravno ostalih konfesija.

Govorili su još i dekan KBF-a dr. Cifrak te u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Jerko Valković, pročelnik komunikologije, u ime odsutnog rektora HKS-a Željka Tanjića koji je u Rimu na velikome susretu katoličkih sveučilišta.

Zagrebački nadbiskup je studentima na samom kraju svete mise posebno stavio na srce Susret hrvatske katoličke mladeži 9. i 10. svibnja iduće 2020. godine jer se baš oni uvijek najviše angažiraju u organizaciji, pokazala je dosadašnja praksa i iskustvo.

Na misi su zajedno pjevali zbor bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa i zbor Instituta za crkvenu glazbu zagrebačkog KBF-a. Za orguljama je bio Milan Hibšer, a dirigirao je maestro Miroslav Martinjak. Svečanost je nastavljena druženje u prostorima KBF-a u Zagrebu koji se krajem devedesetih preselio s Kaptola u Vlašku ulicu.

IKA | Bitno.net