Uslijed velikih hladnoća proteklih dana, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i riječko prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” objavili su apele u kojima pozivaju sugrađane u Zagrebu i Rijeci da upute beskućnike u njihove smještajne jedinice.

Zagrebački Caritas obavještava osobe bez doma koji se ne nalaze u prihvatilištima ili prenoćištima za beskućnike, kao i sve koji poznaju nekoga tko u ovim hladnim danima boravi u neprimjerenim objektima da se za pomoć pri pronalaženju smještaja obrate na sljedeće kontakte:

Hrvatska mreža za beskućnike

Centar za pomoć i podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva

Kneza Branimira 53, Zagreb

Kontakt: beskucnici.zm@gmail.com ili 091 200 9991 i 01 200 9991.

Centar je otvoren od 9,00 do 19,00 sati.

Na području Grada Zagreba postoje dva prihvatilišta za beskućnike: Caritasovo prihvatilište za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu i Prihvatilište za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba u zagrebačkoj Kosnici.

U oba prihvatilišta još ima slobodnih mjesta za prihvat osoba bez doma.

Osim njih beskućnicima pomažu i sestre Majke Terezije u Jukićevoj 24.

Kontakti:

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb

Prihvatilište za beskućnike

Kosnica b.b., 10 410 Velika Gorica

Tel: 01/623 2283, 099/253 0255 ili 099/211 87 34,

E-mail: prihvatiliste@ckzg.hr

Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Prihvatilište za beskućnike

Dugoselska 71, 10 361 Sesvetski Kraljevec

Tel: 01/4678 656; 099/62 90 388

E-mail: kuca.beskucnici@czn.hr

Samostan „Misionarke ljubavi – Sestre Majke Terezije“

Jukićeva 24

10000 Zagreb

Tel/fax: 01/4812452

Prihvatilište u Rijeci

Ako poznajete nekog beskućnika u Rijeci kojem je potrebna pomoć, dobra vijest je da su „Ruže sv. Franje” na riječkoj Kozali osigurale dodatne ležajeve za potrebite. U samom Prihvatilištu slobodan je još samo jedan krevet, no u Dnevnom boravku omogućili su prostor za spavanje onima koji se nemaju gdje skloniti na ovim niskim temperaturama, rekla je u ponedjeljak 26. veljače je voditeljica Prihvatilišta Slađana Tuftan.

„Otvoreni smo 24 sata za sve koji se žele skloniti s hladnoće. Imamo još samo jedan slobodan krevet za mušku osobu, no prilagodit ćemo se potrebama. Nažalost, zbog skučenosti prostora samo nekoliko osoba može spavati na dodatnim madracima.”

Iz Prihvatilišta mole građane koji mogu dati pokrivače, deke, preklopne madrace, konzerviranu hranu, čajeve itd., da iste donesu u Prihvatilište. Unaprijed zahvaljuju svima na donaciji. Kapacitet je 12 muških i 2 ženska ležaja što je, nažalost, nedovoljno za potrebe grada Rijeke. Prihvatilište se nalazi uz crkvu sv. Romualda i Svih svetih na Kozali na adresi Baštijanova 25a.

Lijepa susjedova gesta

Da pomoć ne treba samo beskućnicima, nego i starijima i slabije pokretnima, podsjetila nas je jedna lijepa gesta stanovnika zagrebačke Savice koji je na ulazu u svoju zgradu stavio natpis:

“Dragi susjedi, ako u ove mrzle dane trebate pomoć radi odlaska u dućan, ljekarnu, doktoru ili slično, slobodno se javite na broj telefona… Vaš susjed.”

Nadamo su da će ovaj velikodušni susjed potaknuti i druge na sličnu inicijativu!

IKA | Bitno.net