Temeljem Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, Vlada RH i HBK sklopile su 2005. g. sporazum o predaji crkvenih matičnih knjiga Katoličkoj Crkvi koje su joj oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću, u petak 12. lipnja 2020.,  ministar dr. sc. Ivan Malenica predao je gospićko-senjskom biskupu mr. mons. Zdenku Križiću 157 crkvenih matičnih knjiga od kojih su najstarije iz 1840. godine, objavljeno je na stranicama Gospićko-senjske biskupije.

Uz ministra bili su prisutni Marijan Kustić, predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije, državna tajnica Katica Prpić i voditeljica službe informiranja u ministarstvu Martina Andrijević. Budući da Gospićko-senjska biskupija obuhvaća dijelove Karlovačke i Zadarske županije te Ličko-senjsku županiju, knjige su s tih područja.

Ministar je nakon potpisa Zapisnika o primopredaji istaknuo da će knjige pomoći u povijesnim istraživanjima. Priprema se i digitalizacija ovih knjiga. Biskup je izjavio kako i danas ima osoba, napose naših iseljenika, njihove djece, koji često ne znaju hrvatski, ali žele znati gdje su im korijeni. Stoga su ove knjige važne i za budućnost.

Knjige iz državnih arhiva još se ne vraćaju.

Foto: Gospićko-senjska biskupija