Novi broj kršćanske obiteljske revije Kana u izdanju Kršćanske sadašnjosti donosi niz zanimljivih tema, od duhovnosti, obiteljskih tema, kulture, kršćanskoga života do rubrike „Razgovor“ koju je ovoga puta svojim odgovorima ispunila dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, epidemiologinja i aktivna članica Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dr. Markotić za Kanu je otkrila kako pomiruje privatno i poslovno, kako se nosi s kritikama, kako gleda na „koronakrizu“ s pozicije znanstvenice i vjernice te možemo li i kada očekivati povratak na „staro normalno”. Osvrnula se i na svoju vjeru, svojevrsni oslonac, osobito u ovim neizvjesnim vremenima: „Ujutro molim, dok se spremam i vozim na posao, za snagu da izdržim, za sve prijatelje i neprijatelje, za mudrost da nađem pravi put. I brojni poznati i nepoznati kažu mi da mole za mene in a tome sam im neizmjerno zahvalna”, otkrila je dr. Markotić.

„Često čujem da sam smirena u ovoj krizi, mnogi su mi rekli da im tako pomažem i smirujem ih i drago mi je ako je tako. Da bi čovjek bio smiren, mora imati dobre namjere i volju da pomogne onako kako najbolje može i zna, a, ako ima vjeru, to  mu daje snagu da nije sam i da će uz Božju pomoć i pomoć bližnjih uspjeti u svakoj nedaći naći pravi Put slijedeći i vodeći se Istinom i Životom (Ja sam Put, Istina i Život – Iv 14, 6)“, poručuje dr. Markotić.

Foto: Kana

U posljednje se vrijeme mogu čuti i kritike vezane uz rad Nacionalnog stožera Civilne zaštite, novih mjera koje Stožer donosi s obzirom na razvoj situacije s virusom. U medijima se sve više spominje radikalizacija društva, a i dr. Markotić doživjela je verbalni napad prije javljanja uživo za jednu televizijsku kuću. Na pitanje o tome kako se nosi s kritikama odgovorila je vrlo zanimljivo:

„Nisu ova vremena nimalo različitija od bilo kojih prošlih, samo su „tehnologije“ drukčije. Svako dobronamjerno propitivanje i kritike mogu pomoći Stožeru da donosi bolje odluke. I sami sebe svakodnevno propitujemo i pokušavamo u situaciji koja se kontinuirano mijenja i stavlja uvijek nove izazove pred nas, ali i cijeli svijet, da nađemo najbolja rješenja i ispravimo pogreške. To ne možemo bez cjelokupne zajednice, bez naroda. Naravno da me kao čovjeka i moje kolege iz Stožera povremeno zabole politikantski napadi, kojima nas isti ljudi gotovo u isto vrijeme prozivaju zbog „prestrogih i preblagih“ mjera… (…) Što se tiče ponekog napada, meni olakšava to što lako oprostim“, kazala nam je dr. Alemka Markotić.

Koliko god je borba s novim koronavirusom zahtjevna, u biti su mjere kojima ga možemo držati pod kontrolom i znatno smanjiti štetu za zdravlje ljudi, zdravstveni sustav i ekonomiju, jednostavne i besplatne, a to su takozvana „zlatna pravila“ koja dr. Markotić od početka pandemije ističe: distanca, higijena, izbjegavanje bliskoga kontakta i privatnih okupljanja. „Sada, u zimsko vrijeme, i redovito prozračivanje prostora, higijena  nosa, održavanje normalne vlažnosti zraka. Dok ne dobijemo učinkovito cjepivo ili lijek, morat ćemo imati strpljenja za provođenje ovakvih mjera. Moramo naći snage za to, za svoje dobro i dobro svojih bližnjih“, dodala je.

Razgovor s dr. Markotić može se pročitati u novom broju kršćanske obiteljske revije Kana.