Don Damir Stojić

Duhovnu obnovu organizirao je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, a vodio don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba. Na duhovnoj obnovi održano je pet kateheza za mlade, popraćenih svakodnevnom misom, uz druge duhovne sadržaje.

Nakon početnog pozdrava koji su mladima uputili prorektorica sveučilišta u Splitu Branka Ramljak i povjerenik Ureda za pastoral mladih don Mihael Prović, don Damir je započeo prvu katehezu. Kateheze je koncipirao na temelju pet najučestalijih poruka kojima su se žrtve 11. rujna opraštale od svojih voljenih. Tako je prva tema bio Bog. Don Damir je mladima rekao kako kršćanstvo nije samo izvršavanje zapovijedi, već je puno više, jer je naš Bog živ. Stoga je mlade pozvao da daju dio svoga dana Bogu koji je sa njima, i da ustrajno mole i slave misu. Nakon uvodnog predavanja uslijedila je euharistija, a u večernjim satima održan je koncert duhovne glazbe.

U subotu, 19. listopada drugog dana obnove, don Damir je održao tri kateheze. Prva kateheza je bila posvećena oproštenju. Voditelj je naglasio milost koju primamo u ispovijedi, jer kada Bogu daješ svoje priznanje i kajanje, on može djelovati. Stoga je mladima uputio poziv na praštanje i često ispovijedanje. Nakon stanke održana je kateheza o majci, u kojoj je najviše bilo riječi o Majci Mariji. Nakon stanke za ručak, održana je kateheza o kreposti nade. Postoji stalna čežnja u čovjeku koja teži za većim, boljim, ali to će tek biti ostvareno u nebu. Nakon mise, navečer je uslijedila ispovijed te klanjanje pred Presvetim, nakon čega su mladi ostali u slavlju do kasnih večernjih sati.

Posljednji dan, u nedjelju, 20. listopada održana je i završna kateheza u kojoj se govorilo o ljubavi. Don Damir je naglasio kako ljubav nije samo osjećaj, već je odluka da volimo nekoga bezuvjetno, baš kao što je Krist volio.

– Ljubav je uvijek agape, ljubav koja se daje, kako što se dala na križu. Ljubav je davati se slobodno, trajno i plodno – takva treba biti bračna ljubav. Bračna je ljubav slika Presvetog Trojstva –naglasio je don Damir. Stoga je pozvao sve mlade da već danas budu vjerni svome bračnom suprugu i žive čistoću. Na kraju je uslijedila završna misa koju je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Ivan Ćubelić. Na kraju mise don Mihael Prović se zahvalio svima koji su pomogli ostvarenju ove duhovne obnove, te je izrazio nadu kako će se i ubuduće održavati ovakvi programi za mlade. (ika/bitno.net)