Hrvatska dominikanska provincija će jubilejsku proslavu 800. obljetnice rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika i 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore početi svečanim misnim slavljem koje će na blagdan sv. Tome Akvinskoga, u četvrtak 28. siječnja u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

Nazočnost predstavnika Svete Stolice znak je dominikanske pripadnosti općoj Crkvi u kontekstu konkretnoga naroda. Nakon misnog slavlja predviđeno je otvorenje novouređene središnje provincijske knjižnice „Hijacint Bošković“ sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka.

Prateći epidemiološke mjere Hrvatska dominikanska provincija poziva na sudjelovanje u ovoj svečanosti svoje uzvanike i prijatelje, a za sve druge bit će osiguran i prijenos uživo na web stranici i društvenim mrežama Hrvatske dominikanske provincije.

Provincijal fr. Slavko Slišković u pozivu je istaknuo: „Sv. Dominik je uspješno čitao znakove svoga vremena. Uvidio je potrebe Crkve i društva prve polovice 13. stoljeća te na njih odgovorio osnutkom Reda propovjednika. Neka slavlje utjelovljenja Riječi Božje i 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore u nama probudi iskrenu i pobožnu želju za čitanjem znakova vremena kako bismo svijet u kojemu živimo i djelujemo obasjali evanđeoskim svjetlom svojim složnim životom u zajednici, vjernošću profesiji evanđeoskih savjeta, gorljivošću u zajedničkom slavlju liturgije i u molitvi te ustrajnošću u molitvenom opsluživanju. (usp. Temeljna konstitucija 1 § IV)“.

Dominikanci su najavili i da će na svojoj web-stranici svakog 15. u mjesecu tokom cijele godine objavljivati emisije u kojima će biti govora o njihovoj karizmi i djelovanju.