Najveći broj djece Srebrenice, njih ukupno 44 s njihovim pratiteljima (socijalnim radnicama i terapeutima) stiglo je ove godine na Kvarner, od kojih njih 80% su prvi puta u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, rekao je inicijator projekta i voditelj Katoličkih skauta vjeroučitelj Marin Miletić, dodajući da je cilj djeci Srebrenice omogućiti ljetovanje, ali i kao katolici posvjedočiti da različitosti nisu kamen spoticanja, nego bogatstvo. Većina djece je vrlo lošeg materijalnog stanja, neka od njih su bez roditelja, a ove godine Riječku nadbiskupiju posjetila su i djeca iz izbjegličkog kampa koja su materijalno, duhovno i tjelesno u vrlo zahtjevnoj situaciji.

“Ovim projektom želimo prvenstveno djeci omogućiti opuštanje u našem divnom Zaljevu, druženje i stvaranje novih prijateljstva, te kroz mnoga primanja svjedočenje kako je moguće i kako je nužno unatoč različitostima živjeti u miru i toleranciji jedni s drugima. Pod geslom “U svemu različitome – ljubav, u svemu istome – zajedništvo” želimo da djeca iskustveno svjedoče u svom kraju navedeno”, ističe Miletić čiji katolički skauti brinu o djeci Srebrenice tijekom kupanja, razgledavanja znamenitosti toga kraja, raznih primanja, ali i tijekom provedbe raznih radionica kao i cjelokupnog programa.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne informacije, klikni Like![/facebook]

Riječki nadbiskup Ivan Devčić poželio je dobrodošlicu Srebreničanima i upoznao ih s djelovanjem Riječke nadbiskupije ali i međureligijskim dijalogom koji je na visokoj razini u gradu na Rječini, dok je podršku projektu dala ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije Đudita Franko koja je okupljenima poručila da žive živote zajedništva, suživota i dobre namjere. Prigodne riječi uputila je predsjednica Udruge “Snaga žene” iz Tuzle Branka Antić Stauber. Govoreći o projektu boravka djece Srebrenice na Kvarneru istaknula je kako je isti od velike važnosti za njihovo odrastanje jer s katoličkim skautima kroz radionice uče o životu u zajedništvu što je za njihovo odrastanje od presudne važnosti i otklanjanja mogućnosti da budu zatvoreni u svojim nacionalnim skupinama.

Djeca Srebrenice susreli su se danas i s predstavnicima lokalne vlasti te glavnim riječkim imamom Hajrudinom Mujkanovićem, dok će ih sutra na Pantovčaku primiti predsjednik RH Ivo Josipović. Boravak u Driveniku djeca će zaključiti 21. srpnja.

(ika/bitno.net)