Molitva

Središnja molitva održana je u crkvi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem Gradu, najprije u srijedu, 11. srpnja cjelodnevnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a potom u četvrtak, 12. srpnja večernjom sv. Misom i molitvenim bdjenjem.

Svetu misu u koncelebraciji više svećenika predslavio je don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu, istaknuvši u homiliji kako „naši pređi nisu slučajno izgradili crkvu sv. Marka da bude u središtu trga koji je središte političkog života naše Domovine, i da na taj način povezuje zgrade Vlade i Sabora, jer su željeli uvijek u središtu svojih odluka imati Isusa koji je u ovoj crkvi uvijek živ i prisutan“. Dodao je kako je dan ranije bio u Saboru i pratio raspravu oko Zakona te kako je „do zadnjeg trenutka gajio nadu u dijalog i međusobno uvažavanje, a zapravo kao da se neki oblak spustio nad Sabor i dio zastupnika“. Upozorio je i na grijehe Sodome i Gomore, i na činjenicu da je pravedni Lot morao bježati, pozivajući vjernike i zastupnike da ne stoje mirno i ne gledaju grijehe, već da naviještaju ne samo u crkvama, ne još više „po putevima“, na što je pozvao Isus. „Isusov poziv je oporuka, i mi ne možemo šutjeti“, naglasio je don Damir.

Ako biraš život

Na kraju sv. Mise pročitano je pismo koje su hrvatski vjernici uputili papi Benediktu XVI. naglasivši kako su se na poziv hrvatskih biskupa i u molitvenom zajedništvu cijele Hrvatske u srijedu 11. srpnja, na spomendan sv. Benedikta i dan kasnije okupili na molitvu „u povijesnoj crkvi sv. Marka na Trgu sv. Marka u starom dijelu grada Zagreba, smještenoj između zgrade Hrvatskog sabora i hrvatske Vlade, u vrijeme rasprave i uoči glasovanja u hrvatskom Saboru o nečovječnom,  protunaravnom i protuobiteljskom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji“, moleći „za savjest hrvatskih parlamentarnih zastupnika i političara, te dajući Bogu zadovoljštinu za strašne posljedice ovoga Zakona koji među ostalim uključuju zamrzavanje, selekciju i usmrćivanje na tisuće djece u stadiju embrija, kao i uskraćivanje temeljnog prava djeteta na rast u obitelji sastavljenoj o mame i tate“. Spominjući će Papina poziva kako je današnjem svijetu potrebna »Ecclesia militans«, hrvatski katolički vjernici istakli su kako „još jednom potvrđujemo svoju vjeru i vjernost Bogu, Crkvi i Vama kao Kristovom namjesniku, te da smo kao vojujuća Crkva spremni i dalje zauzimati se u suzbijanju zla i protiv uništavanja moralnih temelja hrvatskog društva“. Uputivši Papi čestitke za imendan i podsjetivši na njegove poruke upućene hrvatskim katoličkim obiteljima na zagrebačkom Hipodromu u lipnju prošle godine, vjernici daju obećanje „da nećemo posustati u borbi za dobro i pravednost, za život, brak i obitelj te da ćemo poput Sv. Benedikta raditi i moliti za duhovnu i moralnu obnovu Hrvatske i Europe“.

Misa

Molitvu pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, uz sudjelovanje članova pojedinih crkvenih pokreta i zajednica, a glazbeno su misu i molitvu animirali mladi iz zagrebačkih župa u Trnovčici i na Jarunu. Osim razmatranja iz enciklike „Evanđelje života“ Ivana Pavla II. i dijelova Dokrinalne note Kongregacije za nauk vjere o sudjelovanju vjernika u političkom životu, izmoljene su molitve za obitelj Ivana Pavla II., te molitva Molitva pape Pija XII. za saborske zastupnike i političare. Molitva je završena spontano organiziranom procesijom vjernika s upaljenim lučicama oko crkve sv. Marka sve do Kamenitih vrata gdje su vjernici pred likom Majke Božje izmolili otpjevali nekoliko pjesama i izmolili Molitvu blaženog Alojzija Stepinca Gospi za Hrvatsku.

Danas, petak, 13. srpnja, na blagdan Majke Božje Bistričke, vjernici su pozvani na post i pokoru.

Verica Kraš Villa