Deklaracija

Umjetnu oplodnju zbog zarade “gura” liječnički lobi, ustvrdio je voditelj Građanske inicijative “I ja sam bio embrij” Krešimir Miletić na tribini “Umjetna oplodnja između želje za djetetom i štetnih posljedica” održanoj u pastoralnom centru karlovačke Župe Presvetog Srca Isusova. Istaknuo je pritom kako prirodne metode zagrebačkog Centra za skrb o plodnosti po “napro tehnologiji” (u svijetu poznatog kao FertilityCare sustav) s holističkim i kirurškim pristupom, uz jeftine i blage lijekove, daju dvostruko uspješnije rezultate od etički prijeporne umjetne oplodnje.

Miletić je također izvijestio i da je ‘Deklaraciju o zaštiti i početku ljudskog života’ unatrag desetak dana potpisalo 150.000 građana i da to više nitko ne može ignorirati, tim prije što je među njima i 300 liječnika i 80 ginekologa. Oni se zajedno bore da se ne usvoji nacrt Zakona o pomognutoj oplodnji. “U tom problemu nisu subjekti samo parovi koji žele imati djecu, nego i tek začeto ljudsko biće, kojem se u procesu umjetne oplodnje na najbrutalniji način krši čitav niz ljudskih prava, Konvencija o pravima djeteta, Deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima, Ustav Republike Hrvatske”, upozorava Miletić i dodaje da parovi ne mogu imati pravo na izbor, ako se pritom krši temeljno ljudsko pravo drugom ljudskom biću.

Teolog i bioetičar Tonči Matulić rekao je da izmjene i dopune Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne uvažavaju najosnovnije načelo da svako ljudsko biće ima pravo na život od začeća, spajanja muške i ženske spolne stanice, a da “višak ljudskih embrija, znači isto što i višak novorođenčadi, višak adolescenata ili višak odraslih ljudi, jer je to sve samo poseban stadij života”.

Ako biraš život:

Drugi je problem nacrta zakona u njegovoj (ne)moralnosti, ukazao je Matulić ističući pritom negiranje prava na oba roditelja, kao temeljno i neotuđivo pravo. Protivnici zakona ipak ne osporavaju nijednu metodu liječenja neplodnosti koja ne izvrgava pogibelji i narušava dostojanstvo ljudskog bića u samom času njegovog nastanka.

“Svako ljudsko biće zaslužuje da bude začeto i rođenu u ljubavnom zagrljaju majke i oca, a umjetna oplodnja je vrijeđanje ljudskog dostojanstva u samom času njihovog nastanka, zato se ovim predavanjima obraćamo savjesti ljudi i vjernika, da mogu izgraditi svoj osobni stav”, poručio je Matulić.

Odgovarajući na pitanje što onda preostaje neplodnim parovima rekao je da postoji posvojenje i da u društvu treba djelovati preventivno, da se ne događa da se preranim stupanjem u spolne odnose, učestalim mijenjanjem partnera i stalnim odgađanjem vremena odluke o zasnivanju obitelji – ostvaruju uvjeti za nastanak problema neplodnosti.

Laudato.hr