Budući da je europski put BiH prioritet hrvatske vanjske politike prvi službeni posjet premijera Andreja Plenkovića bit će u tu zemlju, rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Stier je sudjelovao na prvom sastanku premijera sa svim njegovim ministrima u Banskim dvorima i prvi je izašao sa sastanka nakon dva sata. Na pitanje novinara kakvo je stanje u njegovom resoru, ministar je odgovorio da se radi “punom parom”.

“Kao što znate, prioritet je europski put BiH. Mogu reći, to će biti i prvo službeno putovanje predsjednika vlade”, rekao je.

Ponovio je svoju prošlotjednu izjavu s primopredaje dužnosti kada je rekao da je jedan od naglasaka vanjske politike stvaranje zone suradnje, posebice na jugoistoku Europe.

“Jasno je da imamo jasnu intenciju da stvorimo, pogotovo na jugoistoku Europe, zonu suradnje i očekujemo da države koje su u procesu pristupanja EU ispune sve kriterije kao što ih je Hrvatska ispunila, ali ćemo mi njima i pomoći da ih ispune. Naša je želja da oni doista dosegnu te standarde”, kazao je.

Ne bih dignuo ruku za zakon o pobačaju

Zamoljen da prokomentira svoje sudjelovanje u ponedjeljak na TradFestu – festivalu tradicije i konzervativnih ideja koji je pokrenula i organizirala Zaklada Vigilare, Stier je rekao kako smatra da je “dobro za pluralizam i za demokraciju da se čuju i stavovi kršćana u politici, da je to zdravo za razvoj našeg društva”.

Na pitanje postoji li u Republici Hrvatskoj ‘militantni sekularizam’, Stier je kazao kako u Hrvatskoj postoji ravnoteža i da je Crkva odvojena od države, što je dobro. Istaknuo je da sekularna država ne znači da se javna manifestacija vjere vrednuje, jer su vjerske zajednice i pokretač solidarnosti u društvu.

Kako prenosi Hina, Stier je podsjetio na francuskog povjesničara i političara Alexisa de Tocquevillea koji je u svome djelu ‘O demokraciji u Americi’ istaknuo kako je za demokratsko društvo važna sloboda vjeroispovijesti i aktivnosti vezane uz nju iskazane slobodno i na javnome prostoru. Stier je primijetio kako su ponekad ta načela osporavana u Hrvatskoj, ali ne misli kako je to većinsko stajalište hrvatskih građana. Dodao je kako je dobro da se u pluralnome društvu i o tome raspravlja.

Televizijska postaja N1 potpuno je krivotvorila njegovu izjavu, pa je u prvom naslovu razgovora s njim čiji je transkript objavljen na internetskoj stranici dala naslov po kojem ispada da Stier ne bi glasao za zakon koji ograničava pobačaj. Kasnije je taj naslov promijenjen, ali novi naslov ponovno nije prenosio bit izjave političara, a ostali su mediji prenijeli prvotnu pogrešnu interpretaciju.

Upitan kasnije da pojasni kakvo je njegovo stajalište po pitanju zabrane pobačaja, ministar je odgovorio za TPortal: “Rekao sam. Ja ne bih digao ruku za zakon o pobačaju, međutim taj zakon postoji. On je na ocjeni Ustavnog suda. Kao što znate, fokus vlade je na tome da se radi na edukaciji.”

Narod.hr | Bitno.net