U ime obitelji

Inicijativa  “U ime obitelji” danas je uputila priopćenje medijima u kojem upozorava na neaktivnost nadležnih ustanova i  nedostatak informacija u svezi referenduma.  Propćenje prenosimo u cijelosti:

“Građanska inicijativa „U ime obitelji“ dostavila je Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora odgovor na pitanje je li Građanska inicijativa pri predaji zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma promijenila referendumsko pitanje.

Predsjednik saborskog odbora g. Peđa Grbin poručio je putem medija da će zatražiti od Građanske inicijative da se očituje o navedenom pitanju Odbora. Budući da niti nakon tri tjedna od spomenute sjednice Odbora, “U ime obitelji” nije zaprimila nikakav službeni upit, opreza radi, Građanska inicijativa dostavila je Saborskom odboru priloženi odgovor:

Referendumsko pitanje nije mijenjano ni na koji način, što je lako razvidno iz dostavljenih potpisnih knjiga i usporedbom s identičnim pitanjem (podebljano označeno, s upitnikom) u Zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma od 14. lipnja 2013. godine.

Također, podsjećamo da je gotovo 750 000 građana tijekom 15 dana, od 12. do 26. svibnja 2013., svojim potpisom zatražilo od Hrvatskoga sabora raspisivanje referenduma o braku, a da je građanska inicijativa u samo 19 dana, od 26. 5. do 14. 6. 2013., prikupila potpisne liste iz cijele Hrvatske, pregledala ih i potvrdila da ima dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma te ih predala Hrvatskom saboru.

Istovremeno, u proteklih 45 dana od predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma, građanska inicijativa „U ime obitelji“, a ni hrvatska javnost, nisu dobili nikakve službene informacije o tijeku ili rezultatu samog postupka provjere broja potpisa niti od Hrvatskog sabora, a niti od nadležnih ministarstava kojima je povjeren taj zadatak. Zabrinjavajuća je i činjenica da Odbor nije donio zaključak, a ni Vlada odluku kojom obvezuje nadležna ministarstva da zadatke vezane uz provjeru izvrše u zadanom roku, kao što je to bio slučaj 2010. godine prilikom izjašnjavanja građana koje su organizirali sindikati, a kada je Vlada RH postavila rok od 45 dana za provjeru potpisa birača.

[facebook]Želiš li  biti na izvoru bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Nadamo se da će Sabor i Vlada RH poštivati demokratski izraženu volju više od 20% biračkog tijela za održavanjem referenduma i u najkraćem mogućem roku omogućiti izjašnjavanja o ovom pitanju u skladu s demokratskim standardima Europske unije kojoj sada i formalno pripadamo”.

Bitno.net