Svake godine, još od 1953. slavi se u Katoličkoj Crkvi svjetski dan „Pro Orantibus“ posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i provode ondje Bogu posvećen, kontemplativni život. Ove godine slavimo dakle 68. Dan „Pro Orantibus“.  Taj je Dan ustanovio još Papa Pio XII. svega tri godine nakon objavljivanja Apostolske konstitucije Sponsa Christi koja znači važan događaj u povijesti ženskog monaštva. Pio XII. odredio je da se dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice slavi na liturgijski blagdan Prikazanja blažene Djevice Marije u hramu koji Crkva slavi u liturgiji svakog 21. studenoga spominjući se Marijina potpunoga darivanja i posvećenja Bogu. Marija je u stvari najviši uzor potpunog predanja Bogu i stoga ideal kontemplativnog života. 

Bile su to još teške godine odmah nakon Drugog svjetskog rata kad je Papa Pio XII.  21. studenog 1950. g. objavio konstituciju Sponsa Christi u kojoj među ostalim piše: „Nije mali broj samostana  koji nažalost trpe glad, oskudicu, bijedu i mnogi provode težak život što prelazi granice podnošljivosti.“ Ove Papine riječi i poziv potaknuli su  u Italiji osnivanje Sekretarijata za Asistenciju klauzurnim samostanima koji je pokrenuo  brojne inicijative za pomoć redovnicama kontemplativnog života. Među njima je i svečanije obilježavanje Dana „Pro orantibus“ čija je svrha u prvom redu bolje upoznavanje i vrednovanje kontemplativnog života,  a onda i konkretna pomoć posebno onim samostanima kojima je potrebna zbog nastalih novih ekonomskih i društvenih (ne)prilika u današnjem svijetu. Stoga ćemo se barem toga, jednog dana u godini i pomoliti za brojne sestre koje inače za nas i za cijeli svijet mole svakoga dana tijekom cijele godine. 

U Hrvatskoj postoji 17 ženskih klauzurnih samostana: 

Postulatura bl. Ivana Merza potaknuta njegovim mističnim doživljajem prigodom prisustvovanja ulasku u samostan i oblačenju redovnice benediktinke u Parizu 4. XI. 1921. g., te njegovim dubokim shvaćanjem vrijednosti kontemplativnog života u klauzurnim samostanima, o čemu je često pisao u svojim objavljenim spisima, već puno godina čestita hrvatskim sestrama klauzurnih samostana njihov Dan. Sestre redovito zahvale Postulaturi za ovu pažnju i skoro uvijek ponove istu rečenicu: „Vi ste jedini koji ste nas se sjetili!“ Ovo  podsjećanje na Dan klauzurnih redovnica „Pro Orantibus“ ima za cilj da Postulatura bl. Ivana Merza ne ostane i u buduće „jedina“ koja će se sjećati i čestitati našim klauzurnim redovnicama njihov Dan, nego da joj se pridruže i mnogi drugi da našim sestrama koje se cijele godine za nas mole donesu ohrabrenje i zahvalnost za njihov duhovni i molitveni apostolat. Mnogi imaju sigurno i poznanstva među sestrama klauzurnih samostana pa će sestrama sigurno biti drago ako im se javimo i čestitamo im njihov Dan.

Sve informacije o redovnicima i redovnicama u Hrvatskoj možete pronaći na mrežnoj stranici Hrvatske redovničke konferencije