Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je okružnicu svim svećenicima i članovima ustanova posvećenoga života, kršćanskim obiteljima i članovima vjerničkih društava te svim vjernicima laicima Đakovačko-osječke nadbiskupije kojom poziva i određuje da se u svim župama, redovničkim zajednicama i crkvama, te u molitvenim i drugim zajednicama u petak, 8. siječnja 2021. godine, na spomen BDM Gospe Brze Pomoći upriliči Nadbiskupijski dan molitve i pokore za smirenje i prestanak aktualne epidemije, piše na internetskim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije.

„Dok prožeti svjetlom kršćanske vjere zadivljeno i zahvalno pristupamo otajstvu utjelovljenja Sina Božjega u našu ljudsku stvarnost, zasigurno u svojim mislima i srcima nosimo i posebni vapaj Emanuelu da nam svima bude blizu u ovim bremenitim okolnostima pandemije uzrokovane koronavirusom. Dragocjeno je što u osobnim i obiteljskim molitvama, te našim župnim, redovničkim i drugim zajednicama ustrajno molimo za sve oboljele i ugrožene, a sućutno ispraćamo u vječnost preminule, pridružujući tome prošnje za plemenito služenje liječnika i medicinskoga osoblja, te svih koji u raznim ustanovama socijalne skrbi pomažu oboljelima i ugroženima“, navodi u okružnici nadbiskup Hranić, potičući vjernike da poniznim srcem i u nadolazećim svetim danima nastave moliti Dijete Isusa da svojim spasenjem ozdravi naš narod i trpeće čovječanstvo od sadašnje zaraze te nam što prije podari dane mirnoga i redovitoga života i rada.

Nadbiskup kazuje što ga je potaknulo da predloženi molitveno-pokornički dan poveže s godišnjim spomenom BDM Gospe Brze Pomoći: „Svi znamo da je svetište Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu već preko 60 godina dragocjena duhovna oaza u našoj nadbiskupiji. Ono je mjesto osobitoga posredovanja Kristova spasenja mnogima po molitvama i pomoći njegove Svete Majke. Gospodin ondje prilazi tolikim ljudima neizrecivom ljubavlju i milosrđem te im uvelike pomaže u njihovim nevoljama uslijed različitih bolesti, kriza i drugih nedaća. U litanijama BDM Gospe Brze Pomoći nju, među ostalim, nazivamo i ‘obranom od zaraznih bolesti i pošasti’. U posljednje vrijeme je i papa Franjo nazivao Presvetu Bogorodicu Gospom Brze Pomoći.“

Ovom okružnicom nadbiskup potiče da se toga dana moli u svim obiteljima, u obiteljskim i staračkim domovima te u bolnicama. Svećenike potiče da uz pomoć svojih župljana koji rade u takvim ustanovama obavijest o Nadbiskupijskom danu molitve i pokore za smirenje i prestanak aktualne epidemije dođe do svih navedenih koji sada, radi rizičnosti i ograničenja, ne dolaze na euharistijska slavlja.

U okružnicu je uvršten i okvirni program, kojim nadbiskup daje dopuštenje da, osim na euharistijskom slavlju, iznimno u ovom danu, u okviru pojedinih molitvenih susreta bude i služba riječi sa sv. pričešću prisutnih vjernika, na način kako to predviđa obrednik, kako bi se izbjeglo koncentriranje velikog broja vjernika na jednom liturgijskom okupljanju te bi se istodobno omogućilo da nitko toga dana ne bude lišen sjedinjenja s Kristom u euharistiji.

„Prikladno je da kao poziv na molitvu i svaki pojedini molitveni susret toga dana zvone zvona naših crkava, pa i više puta dnevno, te da vjernike pozivaju na dolazak na molitvu i na pridruživanje molitvi župne i nadbiskupijske zajednice u svojim domovima“, naglašava u okružnici nadbiskup Hranić, potičući na poštivanje svih važećih preventivnih epidemioloških mjera kod molitvenih susreta. Također, vjernike potiče na post ili nemrs toga dana, na djela milosrđa prema starijima, bolesnima, siromašnima i potrebnima među nama: „Nemojmo ih zaboraviti u ovim danima povučenosti u svoje domove. Domišljata kršćanska ljubav uvijek nalazi načina za geste milosrđa.“

Svoju okružnicu nadbiskup Hranić zaključuje riječima: „U želji da nam ovo bude milosni dan nadbiskupijskoga zajedništva u molitvi u pokori, što u nama  potiče i uvijek aktualni Kristov poziv na obraćenje, zahvaljujem unaprijed svima koji ćete se u njega uključiti. Istodobno molim da BDM Gospa Brze Pomoći, svima bude pouzdana pratiteljica, pomoćnica i zagovornica.“

Pripremu liturgijsko-molitvenih materijala za ovaj dan nadbiskup je povjerio župniku i upravitelju svetišta Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu Ivanu Leniću i njegovim suradnicima.