Vrlo tendenciozan naslov „Liječnici poručili Katoličkoj crkvi: Dozvolite časnim sestrama kontracepcijske pilule” objavljen na mrežnoj stranici index.hr  na samom početku izaziva konsternaciju čitateljstva koje se može pitati zbog čega bi redovnice trebale uzimati nešto što po definiciji sprječava začeće.

Katolička crkva neumorno zagovara zaštitu ljudskoga života od začeća do prirodne smrti, pa je uporaba bilo kakvih kontracepcijskih sredstava protivna nauku o dvojakom značenju bračnog čina: značenju sjedinjenja i rađanja (usp. KKC 2366).

Uzimajući u obzir znanstvene studije koje dokazuju da se korištenjem oralnih kontraceptiva smanjuje rizik oboljenja od raka jajnika za čak 50%, da su značajno smanjeni rizici i od obolijevanja od raka sluznice maternice te raka debelog crijeva, očito je kako hormonski pripravci ove vrste mogu imati pozitivan učinak na zdravlje žena. Kako su nerotkinje (a u tu skupinu spadaju i redovnice) dokazano u povećanom riziku za razvoj određenih malignoma reprodukcijskog sustava, ginekolog treba odlučiti pojedinačno za svaku osobu, je li medicinski indicirano uvesti hormonsku nadomjesnu terapiju ili to nije nužno.

Hormonski pripravci nose naziv oralni kontraceptivi jer se najčešće rabe u te svrhe, no oni imaju i tzv. nekontraceptivna djelovanja, kao što su regulacija menstrualnog ciklusa, oskudnije krvarenje za vrijeme menstruacije, manje cista u jajnicima, manji bolovi za vrijeme mjesečnice, smanjenje veličine dobroćudnih tumora maternice (tzv. miomi), smanjeni rizik oboljenja od osteoporoze.

Ukoliko neka katolkinja, pa tako i redovnica, ima zdravstvenih tegoba radi kojih je medicinski opravdano uvesti hormonski pripravak, onda nema nikakvih moralnih dilema da je to i etički ispravno. Naime, ta osoba ne uzima pripravak da bi spriječila začeće nego da bi njezino zdravstveno stanje bilo bolje.

Za Bitno.net: Ivan Ćelić, dr.med.