Nodilo

Zaredio ga je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je u propovijedi istaknuo da biti đakon znači biti „sluga Isusa Krista koji se među svojim učenicima pokazao kao služitelj“, a što znači onaj koji vrši „Božju volju i radosno služi i Gospodinu i ljudima“.

“Ovo je poruka prije svega samom Petru da ovaj korak koji čini ima smisla i može dati pozitivne plodove samo ako svoj budući život shvati kao služenje Bogu u njegovoj Crkvi. Želi li ovo zbog nekog drugog razloga, poput onog da bi bio izdvojen, prvi, da bi ga ljudi pozdravljali, zvali padre i poštivali radi službe kao takve, da bi mu se obraćali s poštovanjem i tko zna kojom titulom – nemam ništa protiv svega toga ako to nije cilj nego je cilj služenje – onda je bolje da stanemo s obredom i ne idemo dalje jer Isusovo pravilo, ali i nalog, ‘tko god hoće da među vama bude prvi’ – a željeti biti đakon i svećenik je htjeti biti prvi – ‘neka vam bude sluga’, ostaje trajna obveza i upozorenje”, rekao je biskup dubrovački u svojoj propovijedi.

Biskup Uzinić zahvalio je ređeniku na njegovu odzivu na Božji poziv, ali je čestitao i svima koji su mu pomogli da se tom pozivu odazove. Osim što je neposredno prije obreda ređenja predstavio ređenika i posvjedočio da je dostojan službe đakona, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Ante Tustonjić na kraju euharistijskog slavlja je zahvalio svima koji su omogućili i pomogli da do ređenja dođe, a napose je zahvalio zareditelju mons. Uziniću.

Petar Nodilo rodio se 20. kolovoza 1975. god. na otoku Mljetu, gdje je iste godine u crkvi sv. Pavla u Babinome Polju i kršten. U isusovački novicijat stupio je 2006. i nakon dvije godine položio redovničke zavjete. Trenutačno se nalazi u Rimu gdje završava postdiplomski studij iz moralne teologije. Već dulje vrijeme Petar se bavi internetskom evangelizacijom, koristeći taj medij za naviještanje i širenje Božje riječi. Stvorio je i upravljao Facebook stranicom Duhovne priče, jednom od najpopularnijih hrvatskih stranica vjerskog sadržaja. Nedavno je postao dijelom tima koji osmišljava i stvara naš portal. Bitno.net se u zadnjih godinu dana profilirao u jedan od najprepoznatljivijih i najčitanijih vjerskih medija u Hrvatskoj, a Petar Nodilo dao je svoj veliki doprinos tome. Njegovi tekstovi iznimno su čitani i komentirani te ih često prenose i drugi portali. Spomenimo samo njegov tekst o portiru iz rimske isusovačke rezidencije koji se javio papi Franji na telefon i nije vjerovao da ga zove rimski biskup, pa mu je odbrusio “Da, a ja sam Napoleon”. Taj tekst bio je svjetska ekskluziva Bitno.neta koju su prenijeli svi ugledniji domaći i svjetski mediji.

Našem Petru iskrene čestitke i neka ga prati Božji blagoslov!

Tim portala Bitno.net