U današnje vrijeme čini se da je čednost postala tabu tema, no pojavom teologije tijela sv. Ivana Pavla II. čini se da djevojke ponovno otkrivaju dostojanstvo svoga tijela te sve veću važnost pridaju čednom i umjerenom oblačenju.

Jedna takva djevojka je i Nina Baršić. Nina ima 23 godine i dolazi iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri i trenutno završava studij edukacijske rehabilitacije. Oduvijek je bila tradicionalni vjernik, no pravo življenje vjere počela je prije par godina u zajednici Totus Tuus, od kada svakodnevno nastoji živjeti predanje Isusu po Mariji. Uz sve to, vrlo je aktivna na društvenim mrežama.

Svjesna koliko je čednost važna i koliko je čedno oblačenje bitno za iskazivanje istinske ženstvenosti, Nina je odlučila pokrenuti blog i Facebook stranicu Points of Difference – Modest fashion and lifestyle na kojima promovira čednu modu. Uz pomoć prijateljice fotografkinje, sama pozira kao model te tako daje svojoj inicijativi jednu posebnost svojim svjedočenjem.

Čedna, umjerena moda – kako si se odlučila za nju?

Većina današnje odjeće nije čedna, i kad god bih pri kupnji isprobala neki takav komad odjeće, nisam se u njemu osjećala ugodno. Ali zapravo, prvo je trebalo doći do promjene srca, da bi došlo do te odluke o čednom odijevanju. Prije pet godina nije mi bio problem nositi kratke suknje ili preotvorene majice, ali kako sam postupno otkrivala dostojanstvo žene i samog ljudskog tijela, postala sam i opreznija s time kako to isto tijelo zaodijevam.

Je li teško naći čednu odjeću? Znam da moja supruga ima s time problema.

U zadnje vrijeme je vintage odjeća ponovno u modi pa se, srećom, zna naći nešto “pristojne” dužine, ali inače je jako teško pronaći haljinu ili suknju dužine do koljena, a da ne spominjem one koje prekrivaju koljena ili ne ocrtavaju sve linije tijela. Majice su također često previše dekoltirane ili golih leđa.

Nina Baršić - Points of Difference

Nina Baršić – Points of Difference

Kako se onda snalazite?

Mamu je od malih nogu zanimalo šivanje i ubrzo je sama počela šivati svoju odjeću. I ja sam od nje naslijedila tu ljubav prema šivanju (iako sam još uvijek u procesu usavršavanja :)), tako da kad god imam slobodnog vremena, uvijek uzimam u ruke škare i krojački metar i pokušavam stvoriti nešto novo, ili preradim neki stari komad odjeće. Nedavno sam “pohodila” i bakin tavan na kojem je bilo dosta mamine odjeće iz mladih dana, koja je čedna a sad je ponovno u modi.

Kako ste došli na ideju pokretanja Facebook stranice i blog o čednoj odjeći?

Zapravo, ideja je bila samo djelomično moja. Na pokretanje stranice nagovorila me prijateljica koja je ujedno i fotografkinja, a veći broj fotografija na blogu upravo je njezin. Uvijek je govorila kako joj se sviđaju moje “kreacije” i da bi bilo dobro kad bi ih podijelila s drugima. Sama ideja bloga kao takvog nije me baš privlačila, iako sam pristala razmisliti o tome. Tek kasnije mi je pala na pamet ideja da iskoristim blog kao poticaj za čedno odijevanje, jer mnogi pod pojmom “čedno” vide bezobličan komad odjeće koji nije nimalo ženstven. Isto tako sam htjela podsjetiti djevojke na njihovo dostojanstvo i vrijednost koju imaju kao hram živoga Boga.

Želite reći da čednost može iskazati ženstvenost?

Naravno. Mislim da bih čak mogla reći da su čednost i ženstvenost sinonimi. Problem je u tome što je svijet promijenio definiciju ženstvenosti, čime se žena odmaknula od svoje istinske biti. A što može biti više ženstveno od žene po Božjem naumu?

Kakve su povratne informacije na vašoj stranici? Ima li pozivitnih komentara, negativnih?

Za sad su svi komentari bili pozitivni, čak i od prijatelja i poznanika čiji stil odijevanja je možda i suprotan mome. Razgovarala sam i s nekoliko djevojaka iz Opus Dei i veseli me što se i njima sviđa ideja o blogu.

Nina Baršić - Points of Difference

Nina Baršić – Points of Difference

Imate li kakvih većih planova? Vlastitu modnu liniju čedne odjeće ili nešto slično?

Razmišljala sam već i o tome da pokrenem vlastitu liniju, ali to će još malo morati pričekati (trenutno pišem diplomski rad). Nadam se da ću kroz to vrijeme uspjeti usavršiti svoje šivačke vještine jer znam koliko je teško pronaći čednu odjeću, a ona je danas stvarno potrebna.

Što savjetujete djevojkama, kako se odijevati?

Djevojke uvijek trebaju biti svjesne da su više od samog tijela, i da tijelo nije jedino što imaju za ponuditi. Ne trebaju se (raz)odijevati da privuku muškarca, nego da svojim tijelom štuju i proslavljaju Boga. Odjeća treba biti umjerena, ne treba kao vreća skrivati cijelo tijelo, ali ne treba ni sve otkrivati. Djevojke, budite tajanstvene, imate toliko toga za ponuditi i toliko toga po čemu možete biti zamijećene. I najbitnije, nemojte zaboraviti da smo stvorene kao Božji hram, zato ne smijemo od tog hrama čini tržnicu na kojoj ćemo izmjenjivati svoje dostojanstvo za prolaznu pažnju.

Pridružite se Nininoj facebook stranici:

Razgovarao Z. Ć. | Bitno.net