Stručni skup „Skrb o žrtvama obiteljskog nasilja”u povodu 10. obljetnice rada Caritasove Kuće za žrtve obiteljskog nasilja održan je u petak 20. travnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptolu u organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Kroz desetljeće rada Caritasova kuća za žrtve obiteljskog nasilja skrbila je za 404 žrtve. Osim Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasove kuće, o žrtvama obiteljskog nasilja govorili su predstavnici Odjela za maloljetničku delinkvenciju PU zagrebačke, Centara za socijalnu skrb, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Caritasovog Obiteljskog savjetovališta, a svjedočanstvo je iznijela i bivša korisnica.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova o zabilježenom stanju, kretanju i obilježjima slučajeva nasilja u obitelji tijekom 2017. godine zabilježeno je 13.153 prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji. Promatrajući odnos počinitelja i žrtve, najčešći počinitelji bili su bračni, izvanbračni te bivši partneri. Službene informacije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku navode kako su centri za socijalnu skrb tijekom godine 2016. zaprimili ukupno 5255 obavijesti policije o intervenciji u obitelji, a u njihovoj evidenciji je ukupno zabilježeno 7852 slučajeva nasilja u obitelji, od čega je prema djeci počinjeno njih 1032, prema djeci i odraslima članovima 2583, a prema odraslim članovima obitelji 4237. Najveći broj počinitelja nasilja u obitelji je muškog spola.

U Kući za žrtve obiteljskog nasilja s korisnicama rade socijalna radnica, psihologinja i obiteljska savjetnica, a osigurava im se cjelovita psihosocijalna pomoć, provode se edukativne i kreativne radionice, radno-okupacijske aktivnosti, te aktivnosti sportskog, kulturnog i duhovnog sadržaja, izleti, ljetovanja, zimovanja te mogućnost dodatnog obrazovanja.

U suradnji sa Zagrebačkom županijom, Kuća za žrtve obiteljskog nasilja provodi projekt „Obrazovanjem do sigurnosti ” kroz koji se korisnice dodatno obrazuju za zanimanja tražena na tržištu rada: njegovateljice, gerontodomaćice, dadilje, pomoćne kuharice, pomoćne slastičarke, samostalne knjigovotkinje, računalne operaterke te informatičarke. Tim projektom bilo je obuhvaćeno 19 korisnica. U suradnji sa Zagrebačkom županijom proveden je i projekt „I sadašnjost ima smisla” kojim je obuhvaćeno 15 žena i 19 djece.

Kuća za žrtve obiteljskog nasilja sudjelovala je u EU projektu „Sigurno do posla s Dugom”u suradnji s Domom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja „Duga-Zagreb”. Također surađuje i s brojnim udrugama, lokalnom zajednicom, lokalnom župom, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

IKA | Bitno.net