spremnizadobro

Hrvatski Caritas je u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom d.o.o. pokrenuo humanitarnu akciju “Spremni za dobro!” s ciljem prikupljanja sredstava za nabavu novih školskih udžbenika učenicima u potrebi. U školskoj godini 2014/2015., naime, u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj uvode se novi udžbenici, a dosadašnji trajno izlaze iz uporabe. Akcija će diljem Hrvatske trajati od 10. do 30. lipnja. U njoj će se kroz nekoliko mreža nastojati prikupiti što više starih školskih udžbenika, radnih i ostalih učeničkih bilježnica, časopisa i novina. Takve će se tiskovine, s jedne strane, prikupljati u osnovnim i srednjim školama posljednjih dana nastave, a potom će ih preuzimati i otkupljivati Unijapapir. S druge strane, tijekom trajanja akcije pozivaju se građani da navedene vrste tiskovina donesu u najbližu trgovinu Lidla u njihovu gradu, na za to određeno i označeno mjesto, i daruju ih Hrvatskom Caritasu. Putem mreže od 85 Lidlovih trgovina i te će tiskovine doći do otkupnih mjesta Unijapapira. 

Na područjima gdje u blizini nema Lidlovih trgovina, Hrvatski Caritas pozvao je župe da organiziraju prikupljanje tiskovina za potrebe akcije “Spremni za dobro!” i o tome obavijeste Unijapapir (ivan.prsa@unijapapir.hr), koji će organizirati preuzimanje i transport. 

U akciju “Spremni za dobro!” mogu se uključiti i poslovni subjekti, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove, udruge i građani: uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 610; SWIFT PBZGHR2X; pozivom na donacijski telefon 060 9010 (6,25kn po pozivu, PDV uključen) te on-line uplatama na mrežnoj stranici Hrvatskog Caritasa. 
Novčanim sredstvima koja dobije za prikupljene stare udžbenike Hrvatski Caritas formirat će Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji. Sredstva će preko mreže nad/biskupijskih Caritasa biti usmjerena korisnicima u svim krajevima Hrvatske. 

Predstavljajući akciju na konferenciji za novinare u srijedu, 10. lipnja u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak rekao je da ova inicijativa ima dvostruku težinu jer je s jedne strane usmjerena na pružanje pomoći djeci i mladima, a s druge strane na očuvanje okoliša. Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina pojasnio je nastanak same ideje. Kad je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo da će promijeniti udžbenike, nastala je ova ideja da se stvori fond iz kojeg bi se pomagalo siromašnijim učenicima diljem Hrvatske, osobito u onim područjima gdje lokalne vlasti nisu u mogućnosti. Tri su temeljna cilja ove akcije: pomoć siromašnim učenicima, razvijanje ekološke svijesti te razvijanje svijest o potrebi pomaganja drugoga, rekao je mons. Svalina. 

Predsjednik Uprave Lidla Hrvatska Boris Lukšić pozvao je sve koji mogu dati doprinos da podupru akciju kojom će se omogućiti djeci u potrebi da imaju pristup znanju, kako bi kasnije imali pristup svijetu. 
Član Uprave Unijapapira, d.o.o. Igor Kuleš rekao je kako ova akcija pokazuje odgovornost prema okolišu, sebi i drugima. 

Pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić informirala je novinare o nizu potpora učenicima osnovnih i srednjih škola u vidu nabave udžbenika za sljedeću školsku godinu. 
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, pohvaljujući akciju, istaknuo kako je sramotno što se u ovo vrijeme bavimo pitanjem besplatnih udžbenika, jer bi oni u skladu s činjenicom da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno, trebali biti besplatni za sve. 

IKA/Bitno.net