Uslijed ogromnih materijalnih stradanja i brojnih ugroženih domaćinstava uzrokovanih poplavama u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine odlukom svojega predsjednika biskupa Franje Komarice 16. svibnja pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći poplavljenima. 

„Bosna i Hercegovina je pod vodom. Najveća količina padavina u posljednjih 120 godina izazvala je nezapamćene poplave u mnogim područjima. Stanje pogoršava olujni vjetar, a prestanak padavina očekuje se tek narednog vikenda. Zebnja je ušla u domove bosanskohercegovačkih građana. Šta će se još dogoditi u narednim danima? Bilježe se povijesni maksimumi riječnih vodostaja. U školama je obustavljena nastava i brojne tvrtke su prestale sa radom. Prema izviješćima lokalnih medija, mnogi gradovi i naselja ostali su bez vode i struje, a Civilna zaštita, Hitna pomoć, vojska, vatrogasci i policija čine sve da pomognu ugroženim građanima. Najkritičnije je u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-Dobojskom kantonu. Vapaji ugroženih dolaze i iz Bijeljine, Čelinca, Kotor Varoša i šireg područja oko rijeke Sane”, ističe se u priopćenju Caritasa BK BiH.

Djelatnici i volonteri župnih Caritasa pružaju pomoć gdje god je moguće. Pumpe za izbacivanje vode se nalaze na terenu, a osobito se ističe potreba za pitkom vodom, konzerviranim i trajnim namirnicama, svijećama, čizmama, priborom za ličnu higijenu. Caritas BK BiH poziva sve građane, kao i bosansko hercegovačke poslovne subjekte da svojim novčanim prilozima i donacijama proizvoda, priskoče u pomoć stradalom stanovništvu.

Donacije za pomoć sugrađanimana poplavljenim područjima mogu se donirati na račun: UniCredit banka d.d., Alipašina 45 a,
71000 Sarajevo. KM: 338 690 221 206 2902. Za uplate iz inozemstva: EUR: 338 690 481 206 3318, IBAN: BA39 338 690 481 206 3318, SWIFT CODE:UNCRBA 22