Prvi caffe bar u Hrvatskoj u kojoj će vam mirisnu kavu posluživati osobe s Downovim sindromom – to je nova inicijativa vinkovačke udruge Bubamara!

Kako je izvijestilo nekoliko medija, ljudi iz te udruge, poučeni sličnim iskustvima u nekim drugim zemljama, došli su na ideju pokrenuti kafeteriju u kojoj će biti uposlene osobe s Downovim sindromom. Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina tako se već mjesec dana uvježbavaju u konobarskim vještinama koje će uskoro pokazivati svima u “Buba Baru”.

Predsjednik udruge Tomislav Velić poručio je u polušali kako su ambiciozni i žele postati “najbolja kafeterija u Vinkovcima”.

“S obzirom na specifičnost koja se i ogleda upravo u tome da će u ‘Buba Baru’ raditi osobe s Downovim sindromom, bit će to i malo drukčija kava, kava s malo više srca, a slogan nam je ’21. kromosom za bolju kavu’ i vjerujem i da će naši Vinkovčani prihvatiti ovu inicijativu”, rekao je Velić i dodao kako je ideja da bar postane profitabilan i tako osigura plaću za zaposlene u njemu.

Velić je dodao kako je nakana cijelog projekta još jednom dokazati kako su osobe s Downovim sindromom sposobne i spremne pridonijeti zajednici u kojoj žive. Rekao je i kako se nada da će i drugi hrvatski gradovi slijediti njihov primjer.

Naš portal u više je navrata pisao o predrasudama o osobama s Downovim sindromom.

Jedna od predrasuda vezana je uz tvrdnju kako one moraju imati poteškoća u učenju. Praksa međutim, pokazuje, kako to nikako nije slučaj kod svih osoba s Downom i kako su neke od njih ostvarile velike uspjehe u akademskom i općenito profesionalnom životu.

Već smo pisali o Michaelu Gannonu, novinaru koji je radio i na Radio Vatikanu, kao i o Jamie Brewer, modelu koji se pojavljuje na najuglednijim modnim revijama.

Bitno.net