Ministar je istaknuo da ulazimo u fazu „suživota s virusom“. Nakon što se Hrvatska pokazala uspješnom u prvoj fazi, spriječivši eksponencijalno širenje virusa i time i prevelik broj oboljelih i broj tragičnih slučajeva, slijedi faza postupnog otvaranja. To je faza puna nepoznanica jer nitko još to nije isprobao, ne postoji neki znanstveni vodič niti imamo tuđih iskustava. Međutim, život ne smije stati, a rezultati koje imamo pokazuju da možemo krenuti u popuštanje mjera. No, cijelo vrijeme moramo pratiti kako će se to popuštanje eventualno odraziti na broj oboljelih i samim time moramo biti u stanju reagirati u svakom trenutku, istaknuo je ministar.

Smatra da se život neće vratiti na staro sve dok medicina ne iznađe cjepivo ili lijek; morat ćemo držati fizičku distancu, koja se pokazala kao jedan od najvažnijih faktora u obrani od širenja koronavirusa. Posebno je istaknuo praćenje mobilnosti stanovništva jer se ovaj virus strahovito brzo širi, ima dosta asimptomatskih infekcija gdje ne postoji klinička slika “a inficirani ste i možete infekciju prenijeti na druge”. Zato je važno da se svi pridržavaju od početka propisanih mjera koje su dale dobre rezultate i sada ih ne bismo smjeli napustiti, kako bismo izbjegli bilo kakvu kompromitaciju povoljne epidemiološke slike koju Hrvatska u ovom trenutku ima.

Socijalna distanca nam teško pada, ali građani su to prihvatili i poštovali. Cijela je strategija bila da se građane informira kakva je bolest, i zato smo vrlo rano krenuli s konferencijama za novinare, na početku čak dvaput dnevno a zatim jednom dnevno. Građani su to prihvatili i zato imamo ove rezultate. Sad je važno da to primjenjuju i u drugoj i ostalim fazama dok se ne dođe do nekog medicinskog rješenja. Dakle, bez građana sve bi to bilo nemoguće, istaknuo je ministar Božinović.

Samo u zajedništvu i razumijevanju možemo računati na povoljnu epidemiološku situaciju. Uvijek ima pojedinaca koji su iskakali, ali slabih karika nije bilo. Uostalom, još smo u epidemiji i bit će vremena za analize i znanstvene radove, a neke knjige već su i objavljene na internetu. No, prerano je za ozbiljnije zaključke, upozorio je ministar.

Na pitanje o popuštanju mjera i mogućnosti sudjelovanja na misnim slavljima, ministar je odgovorio da članovi stožera, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić, rade na uputama – mjere su u pripremi, i dalje se komuniciraju, a kontakt s Hrvatskom biskupskom konferencijom postojao je i prije epidemije. HBK je tada izašla s preporukama koje su bile na tragu odluka Stožera za civilnu zaštitu.

Možemo reći da su i vjernici i pastiri prošli razdoblje bez presedana. Međutim, pokazali su visoku razinu svijesti o problemu, na čemu je ministar posebno zahvalio, dodajući da im je to omogućilo da idu u postupno otvaranje. Glavno je pitanje kako i u tim uvjetima održati fizičku distancu. Izbjegavati treba situacije koje su riskantne u vidu prenošenja virusa, rekao je ministar, posebno istaknuvši da oni ne propisuju, nego preporučuju, u cilju općega zdravlja.

Na pitanje o neradnoj nedjelji za trgovine, ministar je odgovorio da slijede preporuke epidemiološke struke pa tako i za radno vrijeme trgovina. Tako su na početku da bi smanjili kretanje, smanjili radno vrijeme. Budući da je pokretljivost ljudi faktor koji najbrže pridonosi širenju virusa, stožer ima zakonsku mogućnost ograničavanja radnog vremena trgovina. Sada će više građana raditi, pa su produžili radno vrijeme kroz tjedan, s jednosatnom pauzom i čišćenjem. Budući da su povećali pokretljivost, i zato su odlučili barem jedan dan u tjednu mobilnost svesti na najmanju moguću mjeru i pripremu za novi radni tjedan. Taj dan trgovine trebaju iskoristiti za temeljitu dezinfekciju prostora. To je bila pozadina donošenja te odluke što su epidemiolozi već javno obrazložili, rekao je ministar, istaknuvši da stožer ne želi sudjelovati u politizaciji odluka te su motivirani isključivo zdravstvenim razlozima.

Govoreći o ključnim naglascima novih faza, ministar je ponovio da „opuštanje nije opuštanje“. Mjere su bile nužne. Osnovno je da se ne može otvoriti sve i ne može se otvoriti odjednom. Krećemo postupno, vidimo ukoliko će to rezultirati povećanim brojem oboljelih, a znamo koje smo mjere aktivirali, možemo zaključiti što se negativno odrazilo na tu sliku i reagirati. Ako se uspješno savlada jedna faza možemo ići u sljedeće, sve dok ne nađemo lijek ili cjepivo. Dakle, to je faza „nadmudrivanja s virusom“, procjene iz dana u dan – povećavati aktivnosti, ali paziti da ne rezultiraju povećanjem broja zaraženih, istaknuo je ministar.

Na pitanje o različitim nacionalnim modelima, rekao je da je još uvijek teško ocijeniti švedski model, no Italija, Španjolska, Francuska, koje su nam puno bliže, teško su stradale i vidimo što se moglo i nama dogoditi da smo podcijenili virus. Mogli smo učiti na njihovim iskustvima, a oni su imali samo kinesko iskustvo. U okruženju ima mnogo država koje su uvele policijski sat ili su izveli vojsku na ulice a imaju lošije rezultate. Kod nas život nikada nije stao, propusnice su omogućile mobilnost i Hrvatskoj bi zato otvaranje trebalo biti lakše.

Ministar je istaknuo da i dalje preporučuju maske, pogotovo mogućim asimptomatskim bolesnicima. Maska je više znak poštovanja i brige prema drugome nego nešto što vas može zaštititi, rekao je ministar. Običnim maskama za lice štitimo druge, posebno starije i one s kroničnim bolestima. Virus se širi kapljičnim putem, ako maske nemate, šanse za obolijevanje su 70%, ako nositelj ima masku 5%, a ako oboje imaju masku samo 1,5%, rekao je ministar Božinović.

Kao i sve drugo, ukidanje propusnica ovisi o epidemiološkoj situaciji i to ćemo procijeniti do 11. svibnja, rekao je ministar. Donijet će preporuke nakon što kontaktiraju „najviše predstavnike Crkava i vjerskih zajednica, uključit će se i Vlada, svi imamo isti cilj – da se život počinje vraćati u normalu“ tako da ne izgubimo kontrolu, da ne dođe do novih žarišta i prijenosa infekcije a tu će pomoći epidemiološka struka. No, najviše ćemo pomoći sami sebi, poručio je ministar Božinović.

Na pitanje ostaje li na snazi slogan „ostani doma“, odgovorio je da za sve one koji ne moraju izaći van, prije svega za starije sugrađane, mada nema pravila jer se i u Hrvatskoj pokazalo da je prosjek oboljelih pedesetak godina, ipak su stariji najugroženiji, vrijedi da sve što radimo treba raditi samo ako za to postoji potreba i što je kraće moguće. Dakle to je neka faza kombinacije – ostani doma, ali i ostanimo odgovorni – popuštanje nije opuštanje.

Rekao je i da se ne razgovara o parlamentarnim izborima u srpnju jer su kao Vlada, stožer i svi dionici u borbi s koronavirusom “usredotočeni na zaštitu zdravlja pučanstva, zaštitu života, a onda naravno i osiguravanje ekonomskih aktivnosti kako bismo iz ove krize izišli sa što manje gospodarskih posljedica”.

Na kraju razgovora ministar Božinović zahvalio je svim hrvatskim građanima „jer bez njihova iznimno odgovornog odnosa prema epidemiji ništa od ovoga što mi radimo ne bi bilo moguće ostvariti, a pogotovo ne s ovako dobrim rezultatima“.

IKA | Bitno.net