feministkinja

Feministička udruga Ženska mreža Hrvatske priopćila je u petak, dakle na sam Božić, kako je poslala Ustavnom sudu pismo povodom skorašnje rasprave o ocjeni ustavnosti legalnog abortusa u Hrvatskoj, te u njemu naglasila kako očekuje da će Ustavni sud svojom odlukom zadržati postojeće stanje.

Podsjetimo, nedavno je iz Ustavnog suda poručeno kako će konačno, 24 godina nakon zahtjeva Hrvatskog pokreta za život i obitelj, sud procijeniti je li i dalje važeći “Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece“ donesen 1978. u vrijeme komunističkog režima u nesuglasju s hrvatskim Ustavom. Ustav donesen u prosincu 1990., naime, jasno govori u članku 21. o tome da „svako ljudsko biće ima pravo na život“ te da „u Republici Hrvatskoj nema smrtne kazne“ i komunistički zakon koji je pobačaj razumio i kao sredstvo za planiranje obitelji u očitom je nesuglasju s njim.

Feministkinje iz Ženske mreže, očekivano, s tim se ne slažu, te rade pritisak na Sud šaljeći pisma s porukama kako očekuju “da Ustavni sud neće prihvatiti prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodu odlučivanja o rađanju djece s Ustavom jer je člankom 3 Ustava jednakost, ravnopravnost spolova i poštivanje ljudskih prava proglašeno najvišim vrednotama ustavnog porekta Republike Hrvatske i temeljem za tumačenje Ustava”.

Ženska mreža, štoviše, traži i od Ustavnog suda da “sagleda posljedice sklapanja ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske, te da izradi posebno izvješće, sukladno čl. 129 Ustava RH o tom pitanju to jest o načelnom pitanju sukladnosti tih ugovora s Ustavom”.

Pustimo sada bolesnu (vjerojatno i namjernu) simboliku datiranja feminističke poruke ustavnim sucima, kada se na dan Isusova rođenja traži zakonski status quo u ubijanju nerođene djece. Ono što je sada važno jest da je Ustavni sud konačno donio odluku raspravljati o ustavnosti legelanog abortusa, te se ta tema vratila u javnu raspravu.

Tome svjedoče i izjave koje je sinoć dao predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo i najizgledniji kandidat za budućeg ministra zdravlja Ante Ćorušić. Odgovarajući na pitanje o raspravi Ustavnog suda odgovorio je kako pobačaj smatra “dogovorenom formom nasilnog prekidanja ljudskog života”.

“Ja sam bio jedan od eksperata koji su rekli da ljudski život počinje spajanjem ženske i muške spolne stanice, to je dokazana znanstvena činjenica. Ako gledamo legislativno i biološki, pobačaj jest dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života, moramo biti svjesni te činjenice, to je bioetička istina”, rekao je.

Međutim, nakon ove precizne i jasne definicije o tome što abortus doista jest, Ćorušić je rekao kako ‘njegova apsolutna zabrana ne dolazi u obzir’, jer ‘moramo biti svjesni u kojem društvu živimo”.

“Moderna hrvatska država ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme totalitarnog režima. To moramo promijeniti i uljuditi, poboljšati proceduru, u interesu zdravlja žena i nerođene djece. Kad sam razgovarao sa ženama, trećinu sam ih odgovorio od pobačaja”, rekao je Ćorušić, inače po struci ginekolog.

Prema njegovim izjavama moglo bi se zaključiti da je buduća vlada spremna za određene promjene u zakonu o abortusu, ali ne i njegovo stavljanje izvan zakona, iako i sam Ćorušić o njemu govori kao ubojstvu.

U svemu tome sigurno je važno kako će Ustavni sud odlučiti o ovom zakonu.

Čini se kako pitanje ubojstva nerođenih, nakon toliko vremena ignoriranja i zanemarivanja, konačno postaje ono što doista i jest – važno društveno i političko pitanje.

Molimo se da Ustavni sud donese ispravnu odluku i postojeći zakon proglasi neustavnim.

Goran Andrijanić | Bitno.net