Dragi vjernici,

1. Na Božić pod svetom misom slušamo tekst iz poslanice Hebrejima kako je „više puta i na više načina Bog nekoć govorio ocima po prorocima, a u ove dane progovori nam u Sinu koga postavi baštinikom svega“ (Heb 1, 1). Evanđelist Ivan u evanđelju vodi nas na same početke i kaže kako „u početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše Bog.. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama“ (Iv 1, 1-2, 14). Biblijski tekstovi nadahnuti su Božjim Duhom i korisni su „za pouku, popravljanje i odgajanje u pravednosti“, piše apostol Pavao svome učeniku Timoteju (2 Tim 3,14-16). Godina posvećena sv. Jeronimu bila je dobra prigoda upoznati ne samo našega zemljaka, već i Bibliju kojoj je posvetio cijeli svoj život. Tijekom prošlih mjeseci ove svjetske pandemije, kad smo većim dijelom bili u svojim domovima, imali smo vremena uzeti Sveto Pismo u ruke, pa u obiteljskom ozračju pročitati koju stranicu iz te svete knjige.

U rujnu 2020. godine u bazilici Svete Obitelji u Solinu pod pokroviteljstvom HBK proslavljena je 1600. obljetnica rođenja sv. Jeronima. On je zadužio Crkvu svojim prijevodom Biblije koja je postala „velikim kodeksom“ opće kulture. Preko nje „umjetnici su upisivali abecedu povijesti, a glazbenici oko svetih tekstova ispleli potku divne harmonije“, govorio je papa u miru Benedikt XVI. Stoga pisac Otkrivenja pozorno sluša glas s neba koji mu govori: „Uzmi otvorenu knjigu i progutaj je” (10, 8). Taj glas s neba i nas potiče i poziva da se približimo stolu Gospodnjem i hranimo „svakom riječju što izlazi iz Božjih usta“ (Mt 4, 4). Čitajmo često Bibliju srcem i dušom djeteta koje prelistava Očevo pismo i pamti njegove riječi i upute. Jer, „ne poznavati Sveto Pismo znači ne poznavati Krista“, govorio je sv. Jeronim.

2. Božja Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama. I postala djelotvorna i spasenjska. Stoga na Božić u Vjerovanju, kad izgovaramo i „Riječ tijelom postade“, padamo na koljena pred otajstvom od vijeka skrivenim, a sada očitovanim. Riječ Božja koja „dolazi sa Siona i iz Jeruzalema“ (Iz 2, 3) upućuje se ulicama svijeta kako bi susrela ljude koji hodočaste zemljom i traže istinu, pravdu i mir. Tako se, eto, po trgovima i ulicama naših sekularnih naselja osjeća „skriveni lahor Duha i sjeme nade“, osobito u predbožićno vrijeme. Mise zornice i molitveni tekstovi i vapaji tijekom došašća o tomu jasno govore: „Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbiti iz njegova korijena“ (Iz 11, 1). Dođi, oslobodi nas, Gospodine, razvedri lice svoje i spasi nas (Ps 80).

Prikladno je stoga upitati kako se odnosimo prema Božjoj Riječi, prema Svetom Pismu? Imamo li u svojim domovima tu svetu knjigu? Padne li nam napamet u prigodi nekih važnih obiteljskih događaja kupiti Bibliju i pokloniti je kao dar?

Ako u kući imamo Bibliju, gdje se ona nalazi? Možemo li pronaći neko vidno mjesto u svome domu gdje ćemo držati Bibliju kao svoje kućno svetohranište? Čitamo li tekstove iz Svetoga Pisma ili se po njemu prašina skuplja?

Budući da je Biblija knjiga opće kulture, s puno ljudskih i odgojnih poticaja, valjalo bi sve učiniti da ne završi u arhivu ili u antikvarijatu. Jer, riječi Svetoga Pisma su „žive i djelotvorne; prodiru u dušu i prosuđuju misli i namjere ljudskih srdaca“ (Heb 4, 12). I ne mogu biti ušutkane.

3. Božić je pred nama. Znamo da neće biti popraćen uobičajenim slavljem kao prošlih godina. Ali, ako se Isus u neobičnim uvjetima u Betlehemu rodio u štalici, jer mu je bilo stalo doći k ljudima, siguran sam kako će i u ovim okolnostima korona virusa naći načina kako nas pohoditi, utješiti i ohrabriti.

Uz odredbe zbog korona virusa, krajem mjeseca studenoga napisao sam da „izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere“. Naime, krajem toga mjeseca bilo je sedam svećenika kojima je bila naložena izolacija zbog korona virusa. Tjedan dana kasnije drugih pet svećenika je također moralo poći u izolaciju, a uz to i dva samostana.

Trenutno su trojica svećenika u bolnici, od kojih jedan u kritičnom stanju, pa ih preporučam u vaše molitve, kao i sve sugrađane koji prolaze iste poteškoće. Ovo spominjem jer su se čuli glasovi „kako ćemo Božić dočekati bez blagoslova obitelji“.

Dragi vjernici, blagoslov nije dokinut, već odgođen do povoljnije epidemiološke situacije. Neka vam ovi dani do Božića, i poslije toga, budu prigoda primiti Gospodina u svoju dušu i pripremiti se za njegov pohod i blagoslov.

Čestitam svima božićne blagdane i potičem vas, iskoristite vrijeme obiteljskog druženja za druženje sa Svetim Pismom. Uzmite tu svetu knjigu u ruke i čitajte je s poštovanjem i jednostavnim duhom djeteta koje prelistava i čita na „svom materinskom jeziku“ što Otac nebeski piše i poručuje.

Neka svetkovina utjelovljene Riječi Božje pomogne svima proniknuti u to veliko otajstvo Očeve ljubavi kako bismo bili i ostali postojani u apostolskom nauku, u zajedništvu, lomljenju kruha i u molitvama.

Svećenicima, Bogu posvećenim osobama i svim vjernicima Zadarske nadbiskupije želim čestit Božić i blagoslovljenu Novu 2021. godinu! Uz pozdrav u Gospodinu,

Zadarski nadbiskup

 Želimir Puljić

Izvor: Zadarska biskupija