Kupujući prošle godine u jednom trgovačkom lancu negdje oko Božića na izlasku me iznenadio pozdrav blagajnice: „Sretni blagdani!“ „Sretan Božić“, odgovorio sam, na što je ona tiho i pomalo skrivečki odgovorila: „Sretan Božić!“

Razlog sam saznao kasnije, kada mi je jedan prijatelj objasnio da određeni trgovački lanci zabranjuju djelatnicima čestitanje Božića, te u cilju da budu „politički korektni“ predlažu ovu alternativnu inačicu. U nekim stranim zemljama već su se razvile ozbiljne javne rasprave oko tog problema da se pod krinkom jednakopravnosti svih građana pokuša progurati radikalni oblik sekularizma koji se pokazuje kao nova i netolerantna ideologija. Pitam se kako ćemo točno graditi duh zajedništva ako jedni drugima zabranjujemo izražavanja tako važnih elemenata vlastitog identiteta. I kakav je to točno oblik „korektnosti“ koji zabranjuje da se spominje sam izvor jedne duge tradicije koju se ovako želi odcijepiti i osamostaliti od njenog nastanka. Bismo li analogno tome trebali slaviti i „Sretan povijesni događaj“ umjesto dana nezavisnosti ili „Dan specifične fizičke aktivnosti“ umjesto „Dana rada“? Karikiram malo, ali mislim da se poanta može shvatiti.

Crkva ne može nikoga prisiliti da postane član Crkve, niti želi ikome zabraniti da Božić doživljava na svoj način koji možda nije vjernički. Međutim, vjernici bi trebali imati pravo slaviti stvarni razlog svog blagdana, a kod Božića je to Kristovo rođenje. Ne smetaju ni svjećice ni umjetni snijeg, ni sladunjave pjesmice o zaljubljivanju „prošlog Božića“, ali kao što bi Amerikanci rekli: „Jesus is the reason for the season.“

Ipak, vrijeme je Božića i ne bih htio podizati nepotrebne tenzije. Stoga vam za svaki slučaj donosim dvije* verzije božićne čestitke, pa izaberite onu koja vam bolje odgovara :).
Svim mojim politički korektnim prijateljima:

Iskreno Vas molim da bez ikakvih obveza, impliciranih ili implicitnih, prihvatite moje najljepše želje povodom predstojećeg ekološki savjesnog, društveno odgovornog, rodno neutralnog te, s aspekta ovisnosti, prevencijski poticajnog obilježavanja blagdana zimskog solsticija koji ćete proslaviti u skladu s tradicijama religijskog usmjerenja po Vašem slobodnom izboru, tj. tradicijama za koje procijenite da najviše odgovaraju Vašim osobnim opredjeljenjima, a koje nadasve poštuju religijska/sekularna uvjerenja i/ili tradicije drugih članova društva, kao i njihov mogući izbor da uopće ne prakticiraju bilo koji oblik religijskih tradicija ili sekularnih praksi srodnog oblika. Također Vam želim fiskalno uspješno, osobno ispunjavajuće te zdravstveno pozitivno obilježavanje društveno općeprihvaćenog početka kalendarske godine 2017., nimalo ne omalovažavajući kalendarske metode i odabire drugih kultura koje su bez imalo sumnje također dale svoj nemjerljiv doprinos razvoju naše divne domovine Hrvatske, čime se ničim ne želi implicirati da je Hrvatska nužno divnija od bilo koje druge domovine. Ova čestitka je jednako upućena svima, bez obzira na rasu, vjerovanje, boju kože, dob, stupanj fizičke sposobnosti, religijsko opredjeljenje i seksualnu orijentaciju.

Svim mojim prijateljima koji su vjernici:

Sretan i blagoslovljen Božić i Nova godina!

(*ukoliko sam nehotično nekoga izostavio, ne-egalitarno zastupio ili samo selektivno uključio, unaprijed se ispričavam.)

Vaš,

don Damir

Kupujući prošle godine u jednom trgovačkom lancu negdje oko Božića na izlasku me iznenadio pozdrav blagajnice: „Sretni…

Posted by Don Damir Stojić on 23. prosinca 2016

Bitno.net