Papinski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović blagoslovio je u petak 14. kolovoza u tijeku svečanoga misnoga slavlja novu crkvu Uzvišenja svetoga Križa Krista Kralja u Župi sv. Ivana Krstitelja u Postirama na otoku Braču.

Uz nadbiskupa Eterovića u misnom slavlju blagoslova crkve suslavili su dekan Bračkoga dekanata Ivica Huljev, umirovljeni postirski župnik Ante Jelinčić i nekoliko svećenika, a u liturgijskih obredima asistirao je postirski župnik Jure Martinić.

Nova crkva modernoga umjetničkoga izraza smještena je usred maloga maslinika iznad mjesta, a podigao ju je i rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja darovao liječnik dr. Darko Jelinčić iz Postira. Crkvu je podignuo u znak zahvalnosti i sjećanja na pokojnoga djeda Tonija Šantića. Majka donatora dr. Jelinčića, Franka, jedina je preživjela nepovoljne životne okolnosti te je kao kći jedinica donijela kao miraz u obitelj Jakova Jelinčića zemlju, odnosno „ogradu”, na kojoj je podignuta nova crkva.

Zamisao dr. Jelinčića osmislio je arhitekt Hrvoje Marinović, dok su umjetnički doprinos crkvi vitraji i mozaici, rad hrvatskoga slikara Josipa Botteri Dinija. U središtu je ambon i oltar, rad mladoga umjetnika Duje Botterija. Mozaici i vitraji nose bogatu i snažnu poruku o pobjedi Raspetoga na križu i Božjoj ljubavi prema svijetu.

U prigodnoj poruci upućenoj vjernicima pristiglima na blagoslov nove crkve, nadbiskup Eterović govorio je o ljepoti koju Bog stvara, utemeljivši svoj govor na biblijskom prikazu stvaranja neba i zemlje. „Ljepota koju je Bog stvorio nastavlja se preko čovjeka koji je kruna njegova stvaranja. Bog želi da čovjek nastavi njegovo djelo stvaranja. Upravo je ova kapela jedan znak da čovjek i u 21. stoljeću ima smisla za sveto, za sakralno, za lijepo koje nas povezuje s Bogom. I u svijetu koji je obilježen grijehom ostaje Božja ljepota. Stvaranje je sačuvalo svoju ljepotu unatoč grijehu u svijetu. Milost Isusa Krista ojačava tu ljepotu i daje nam milost da i mi u njoj sudjelujemo osobito u sakralnim zdanjima te da se preko te ljepote što više približimo Bogu, izvoru savršenstva i ljepote”, poručio je, između ostaloga, nadbiskup Eterović.

Istaknuo je da je Isus Krist objava savršene Božje ljepote. „Bog i čovjek, Isus Krist, uveo je u ovaj svijet izvornu ljepotu. U pashalnom otajstvu ta je Božja ljepota još ljepša, blistavija te dublja od one prve, Božjega stvaranja”, rekao je mons. Eterović. Osvrnuvši se na prikaz križa iza oltara, nadbiskup je podsjetio da je križ put svakoga kršćanina. „Taj križ vodi nas do pobjede, do uskrsne ljepote. Zato je križ u kršćanstvu slavlje, a ne poraz. On je prijelaz preko smrti u život. Prijelaz i preobraženje u ljepotu novoga života”, poručio je, uz ostalo, nadbiskup Eterović.

Pred kraj misnoga slavlja okupljenima se kratko obratio dr. Jelinčić, naručitelj i darivatelj nove crkve, poručivši kako je „Božjom milošću došlo do gradnje lijepoga sakralnoga objekta”. Zahvalio je onima koji su radili i sudjelovali na izgradnji crkve Uzvišenja svetoga Križa Krista Kralja, a posebno projektantu Marinoviću, zatim slika Botteri Diniju i Duji Botteriju te izvođačima građevinskih radova. „Današnjim danom pristup ovoj crkvi bit će moguć svim dragim mještanima Postira i ostalim vjernicima. Moja želja je da se barem na dan slavlja Uzvišenja svetog Križa, 14. rujna, te o blagdanu Krista Kralja i Velike Gospe u ovoj crkvi slavi euharistijsko slavlje, poručio je u zahvalnoj riječi dr. Jelinčić.

Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao crkveni zbor Karmel kojim je ravnala Margareta Vukojević.