Biskup

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 25. travnja u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Šibeniku. Dubrovački biskup Mate Uzinić svećenicima je predstavio rad znanstvenog simpozija “Prema ozdravljenju i obnovi” koji je početkom godine održan u Rimu. Simpozijem se željelo cijeloj Katoličkoj crkvi predočiti problematiku pojave seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane klerika.

Kao zaključak skupa biskup Uzinić istaknuo je opredijeljenost Katoličke crkve za one koji su ranjeni i koji trpe, a iz čega proizlazi i obveza „da nam na prvom mjestu bude žrtva, a ne zlostavljač ili Crkva kao institucija, kao što je bilo do sada”. “Crkva želi stati na stranu ne samo žrtava seksualnog zlostavljanja sa strane svećenika i drugih ljudi u Crkvi, nego i na stranu milijuna drugih žrtava. Učinimo li to, žrtve seksualnog zlostavljanja jednog dana neće na nas gledati kao na neprijatelje, nego kao na pomagače i prijatelje. Taj dan još nije stigao, a to znači da još nismo u potpunosti Crkva kakva smo pozvani biti”, istaknuo je biskup Uzinić.

U nastavku rekolekcije biskup Uzinić predstavio je odredbe o misnome slavlju koje su donesene na nedavno održanom plenarnom zasjedanju HBK. Istaknuo je da su ispravno postupanje svećenika u služenju misa i ophođenju s prilozima za nju, kao i ispravno poučeni vjernici koji u misi aktivno i djelatno sudjeluju, najbolje jamstvo da će Crkva i danas izvršiti svoje poslanje koje joj Gospodin povjerava i biti njegova djelotvorna prisutnost u svijetu. (ika/bitno.net)