Na prvi korizmeni petak, 19. veljače 2021. godine, požeški biskup Antun Škvorčević zajedno s članovima Stolnog kaptola, svećenicima i vjernicima požeške Župe sv. Terezije Avilske predvodio je obred blagoslova novih postaja križnog puta koje je izradio akademski slikar Đuro Seder.

U uvodnoj riječi biskup Antun je nazočnim svećenicima i vjernicima kazao: “Križni put omiljena je korizmena pučka pobožnost, kojom se vjernici sjedinjuju s Isusom patnikom, pronalazeći u njemu smisao vlastitog trpljenja. Na taj način produbljuju svoj odnos s Gospodinom, ostvaren u svetoj misi, po kojoj postaju dionici njegove žrtve ljubavi na križu.

Kad je papa Ivan Pavao II. uzdigao na katedralno dostojanstvo župnu crkvu sv. Terezije u Požegi, smatrao sam potrebnim da se u nju postave postaje križnog puta koje su nedostajale. Obnova Katedrale 2006./2007. o desetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije očitovala je kako su napose njezini bočni oltari nestručno održavani i da će njihova temeljita obnova – ako bude uopće moguća – potrajati više godina te smo kao privremeno rješenje postavili na njihovo mjesto djela kipara Šime Vulasa, među kojima je i njegov Križni put, i slike Isusova rođenja i uskrsnuća akademika Đure Sedera. Nakon uspješne obnove i povratka jednog bočnog oltara te skorog postavljanja i drugog oltara, željeli smo za potpuno uređenje bočnih katedralnih prostora pribaviti i postaje Križnog puta.”

Potom je biskup progovorio o novoizrađenom križnom putu: “Slikar Đuro Seder rado se prihvatio posla te je izradio 14 postaja, koje smo postavili na prikladno mjesto kao ures Katedrale i pomoć u pobožnosti prema Isusovoj muci i smrti. Radostan sam što danas, na prvi korizmeni petak ove godine možemo blagosloviti nove postaje i prvi puta pred njima održati pobožnost Križnoga puta. One se s drugom opremom skladno uklapaju u katedralni prostor, nenametljive su u koloritu, prepoznatljive u figurativnosti, a suvremene u izrazu. Znakovito je da postaje Križnog puta kreću od krstionice, koja podsjeća da smo po riječima sv. Pavla krštenjem zajedno s Kristom ‘ukopani u smrt, da kao Krist slavom Očevom uskrsnemo od mrtvih’ i postali u Crkvi dionici njegova djela spasenja. Na to nas upućuju i ispovjedaonice pokraj kojih vodi Križni put, u kojima pomireni po oproštenju grijeha ustajemo iz smrti u život. Slika pak Isusova rođenja, kraj koje prolazimo u hodu križnim postajama svjedoči da smo u Isusu rođeni za vječnost, a potom slika Gospodinova uskrsnuća govori o cilju našeg zemaljskog puta. Križni put završava kraj oltara Majke Božje, podsjećajući nas na njezinu dragocjenu majčinsku prisutnost i ljubav kojom nas tješi i hrabri na našem osobnom životnom križnom putu.

Neka Božji blagoslov koji zazivamo na ove postaje i na one koji će pred njima obavljati pobožnost Križnoga puta udijeli da Isusova muka i smrt, snaga njegove ljubavi na križu duboko zahvati svakog molitelja i sjedini ga s Gospodinovim patnjama i njegovom uskrsnom pobjedom”, istaknuo je biskup Antun.

Nakon blagoslova novih postaja uslijedila je molitva Križnog puta, koju je predvodio biskup Antun. Na svršetku pobožnosti prepošt Stolnog kaptola sv. Petra Ivica Žuljević u ime svećenika i vjernika zahvalio je biskupu Antunu na osobnom daru novih postaja Križnog puta i tako njihovom ljepotom obogatio požešku Katedralu, obećavši mu molitveni spomen u pobožnosti koja će se pred njima obavljati.